Korporacije se okreću cloudu

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Istraživanje o takvom stanju u Sjevernoj Americi i Europi napravila je Flexera, a ispitala je 303 izvršnih direktora u IT sektoru, koji su na čelu kompanija s minimalno dvije tisuće zaposlenih. Saznanja su više nego zanimljiva jer dok se 8,2 posto ukupnih prihoda korporacija u prosjeku troši na IT, kod onih s deset tisuća ili više zaposlenih se troši u prosjeku osjetno više - 9,3 posto ukupnih prihoda.

Također, 65 posto ispitanih planira povećanje potrošnje na Amazon Web Services (AWS), dok ih samo 12 posto planira smanjiti potrošnju u istom tom smjeru. Njih pak 13 posto smanjuje potrošnju na Microsoftove usluge, a njih 57 posto planira je povećati. Istovremeno, nitko ne namjerava smanjiti potrošnju na ServiceNow i Salesforce, ali njih 50 posto namjerava je povećati. Kad je SAP u pitanju, njih 38 posto povećat će potrošnju, a 14 posto smanjiti. Od ostalih pobjednika po pitanju povećanja potrošnje, tu su još Workday, VMware i Red Hat.

Gubitnici su pak Oracle i IBM jer dok će se za prvospomenutog smanjivati potrošnja kod 30 posto ispitanih, povećat će se kod njih 23 posto. Kad je u pitanju IBM, smanjit će potrošnju njih 25 posto, a povećat će je njih 20 posto. Dakle, nije drastično, posebno ukoliko dođe do osjetnog povećanja potrošnje i gubitak tih nekoliko posto onih korporacija koje smanjuju potrošnju možda se neće toliko ni osjetiti u konačnici.URL članka Korporacije se okreću cloudu