Kineski konzorcij kupuje Opera Software za 1,2 milijarde dolara

Kompanija Opera Software namjerava prihvatiti ponudu grupe kineskih kompanija od 1,2 milijardi američkih dolara i ukoliko se to dogodi, preuzimanje će biti izvedeno kako se pretpostavljalo. U grupaciji su kompanije Qihoo 360 i Beijing Kunlun koji je za 93 milijuna dolara kupio Grindr, kao i investicijske grupacije Golden Brick i Yonglian. Nekoga možda sve ovo može čuditi, ali Opera se na zapadnom tržištu itekako muči, bez obzira na kvalitetu koju neosporno posjeduje.

Stoga će na Dalekom istoku potražiti svoju sreću pod novim gospodarom, a trenutna brojka od 350 milijuna korisnika sigurno će se povećati. Također, sami internetski preglednik neće se mijenjati, samo će se prilagoditi kineskim korisnicima, što znači da će postojeći korisnici ostati jer razloga za odlazak ovako na prvi pogled nemaju. Možda se situacija promijeni s vremenom, ali dotad će sve biti kao što je bilo, bez drastičnih i uočljivih promjena.

Što se Kineza tiče, sjajan im je ovo potez jer Google nema pristup najmnogoljudnijoj zemlji svijeta pa će se na Android uređajima vrlo vjerojatno odsad predinstalirati upravo Opera, to je za kompaniju otprilike 800 milijuna novih korisnika! Dakle, situacija na tržištu internetskih preglednika doživljava lagane potrese i izvršni direktor Opere Lars Boilesen je zbog toga očekivano uzbuđen.

"Vjerujem da će novi vlasici biti snažni i da će donijeti mnogo uspjeha Operi. Pokazali su u dosadašnjim razgovorima da imaju strategiju koja bi trebala uroditi plodom", rekao je Boilesen.

Inače, Opera je osnovana 1995. godine i predstavila po prvi put svoj preglednik dvije godine kasnije. Nikad nisu bili na samom vrhu, ali su oduvijek prisutni te cijenjeni od korisnika i konkurencije. Ujedno, napravili su jedan od prvih mobilnih preglednika za Android uređaje, a posljednjih su se godina okrenuli kompresiji podataka i potvrdili kako im dobro ide uz Opera Max.URL članka Kineski konzorcij kupuje Opera Software za 1,2 milijarde dolara