Kako malo poduzetništvo prerasta u korporaciju

Većina velikih stvari započinje u malom paketu. Tvrtke, s obzirom da su proizvod ljudskog rada (a i nazivamo ih pravnim osobama), slijede sličan razvojni put. Od malih startupova uspješnim poslovanjem rastu, šire se i postaju sve veće – naravno u okolnostima koje to dozvoljavaju, odnosno u kojima to vlasnici uopće i žele. U svakom se stadiju, naravno, može biti uspješan, no, nije zgorega znati na što se u pojedinoj fazi valja usredotočiti, a kako bi se povećala šansa "poslovne evolucije".

Tvrtke obično počinju u formi koja se može nazvati "solozetnik", tj. solo poduzetnik. Riječ je o tvrtki s jednim zaposlenim, a koji je s obzirom na tu činjenicu "katica za sve". S obzirom da jedna osoba uz temeljno poslovanje tvrtke treba (barem donekle) opsluživati i neophodnu logistiku za osnovno funkcioniranje pravne osobe, resurs koji najčešće nedostaje solozetnicima jest – vrijeme. Ključna vještina kojom treba ovladati kako bi se osigurao uspjeh jest besprijekorno planiranje vremena. U tom planu najviše vremena treba posvetiti ključnim djelatnostima koje osiguravaju rast, taman nauštrb drugih komponenti. Naravno, ni u kojem se slučaju nemojte zakinuti za život i vrijeme za sebe jer je, na kraju krajeva, smisao poduzetništva stvaranje uvjeta za kvalitetno i ispunjeno postojanje.

Poslovanje s partnerom (ili partnerima) je obično sljedeća stepenica na vremenskoj lenti razvoja tvrtke. Sada u poduzeću, uz osnivača, radi još nekoliko osoba – najčešće jedna ili dvije. Ukoliko tvrtka inicijalno nije nastala kao poduzetništvo nekoliko osoba, ovakav razvoj situacije je obično uvjetovan rastom poslovanja i pripadajućih prihoda solozetnika do te mjere da fizički i vremenski posao više ne može obavljati sam. U ovom stadiju treba obratiti pozornost na dvije komponente – vještine novih partnera koje trebaju biti komplementarne vještinama koje već postoje u tvrtki te prodaju. Iako brojnim novim poduzetnicima prodaja predstavlja problem, jer u njoj ili nemaju iskustva, ili im prodavanje jednostavno "ne sjedi", to je nešto što se sada još intenzivnije mora raditi kako bi tvrtka opstala i nastavila rasti.

Stabilna tvrtka je treći oblik evolucije poduzetništva. Tvrtka sada zapošljava do 10 zaposlenih i ono na što treba obratiti pozornost jest kvaliteta isporučenih proizvoda i usluga te – marketing. Trvrtka treba investirati u sustave koji će osigurati da klijenti dobivaju vrhunske proizvode i usluge – na vrijeme i bez potrebe za ikakvim "natezanjem". Time se osigurava nastavak suradnje i prodaje s postojećim klijentima te rast ugleda i reputacije tvrtke kao pouzdanog i kvalitetnog partnera, a što stvara priliku za osvajanje novih korisnika. Ujedno je neophodno napraviti dobar marketinški plan koji će optimalno pratiti trenutačne akcije i projekte, odnosno i sam generirati prodaju.

Nakon što preraste oblik stabilne tvrtke, firma se pretvara u tzv. lokalnu priču o uspjehu. Svi smo čitali o takvim tvrtkama – mlade su, inovativne, nude svježe i originalne proizvode i usluge i krasi ih kvalitetan i stabilan rast. U ovom je stadiju najpotrebnije obratiti pozornost na postavljanje jasne vizije tvrtke – što se radi, što se želi raditi i kako se želi raditi u nadolazećem razdoblju. Solozetnik s početka priče se u sve manjoj mjeri izravno miješa u poslovanje, budući da "ima ljude koji to rade za njega". Naravno, u tom je slučaju neophodno da su na ključnim mjestima osobe od povjerenja i da im vlasnik to povjerenje praktično (a ne teoretski) i ukaže – dozvoljavajući im da rade svoj posao upravljanja tvrtkom.

Sve iznad ove veličine već postaje velika tvrtka, odnosno korporacija te u neku ruku izlazi iz okvira tipičnog poduzetništva. Fokus se u takvim organizacijama u potpunosti mijenja – umjesto "borbe" s vremenom osnivač se mora brinuti o dioničarima, zaposlenicima i kulturi koja vlada u tvrtki. Ovo je ujedno vrijeme za kompleksne sustave za praćenje performansi pojedinih sektora u poduzeću i razradu opsežnih strateških planova. U konačnom, korporativnom stadiju osnivač se mora "umno klonirati" – pronaći vodeći kadar koji dijeli njegove stavove, uvjerenja i vrijednosti i za kojeg je siguran da će tvrtku moći nastaviti voditi jednako, ako ne i bolje od njega samog.URL članka Kako malo poduzetništvo prerasta u korporaciju