Istraživanje o važnosti generičkih kompetencija mladih informatičara

Istraživanje o važnosti generičkih kompetencija mladih informatičara

Foto: DepositPhotos

Nastupajućim dobom Industrije 4.0 i digitalne transformacije poslovanja, ali i značajnim promjenama u društvu općenito, tradicionalne potrebe za vertikalnim, tehničkim znanjima (zanimanjima) postupno se smanjuju u korist generičkih/općih/prenosivih vještina poput rješavanja složenih problema, kritičkog razmišljanja, kreativnosti, rada s ljudima, emocionalne inteligencije i sl. WEF, Future of Jobs 2016.

Jesu li za mlade inženjere informatike važnije tehničke ili opće vještine?

Rasprava se (u akademskom svijetu) vodi bar tridesetak godina, a evo jednog promišljanja još iz 2007. godine gdje „90% of Inatitute of Directors members believe the education system (schools, colleges and universities) should do more to prepare young people for the world of work“. Iz opsežne studije tog britanskog udruženja poslovnih ljudi koje navodimo isključivo kao PRIMJER/TEASER izdvajamo jedno od pitanja koje nas zanima:

O kojim s općim/generičkim vještinama radi?

Već iz pitanja se vidi da se one ne-tehničke vještine zovu različito: vještine zapošljivosti, opće, generičke ili prenosive vještine, a koje su to …. tu vlada još veća konfuzija. Ovisno o različitom kontekstu, području djelovanja, metodologiji, postoji cijeli niz ...

Akademska je zajednica u svojim pripremama za bolonjski proces, kroz Tuning projekt ponudila listu od njih čak 31. Naravno da je to daleko preopsežan skup, pa su ih i neka naša istraživanja zapošljivosti diplomanada, poput ovog Agencije za Znanost i obrazovanje počela grupirati i smanjivati.

Što želimo?

Mi želimo ići još dalje, ograničili smo se na ICT industriju i poslodavce koji zapošljavaju mlade informatičare (bachelore ili magistre struke) i kroz njihove stavove želimo doći do bitno manjeg skupa prioritetnih vještina kojeg namjeravamo staviti na agendu visokoškolskog obrazovanja. Bar na TVZ-u i FOI-u, od kuda su autori istraživanja.

Anketa se nalazi na https://forms.gle/kgcmwPWVF42vcAkd6 i otvorena je do kraja ovog tjedna.

Puno hvala na vremenu i komentarima!

 

* O autorima istraživanja:

Doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić

Voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera

Fakultet organizacije i informatike

Sveučilište u Zagrebu

 

Dr. sc. Vjeran Bušelić

Voditelj karijernog savjetovanja

Tehničko Veleučilište u Zagrebu

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.