INFOGRAFIKA: Amazonov impresivan dugoročni rast

Amazonov osnivač i izvršni direktor (CEO) Jeff Bezos poznat je po tome što se bez zadrške fokusira na dugoročnu strategiju kompanije, a to se pokazuje posljednjih godina kao pun pogodak jer Amazon nezaustavljivo raste, Bezos je najbogatiji čovjek na svijetu i sve trenutno izgleda idealno.

Konkretno, ostvareno je rekordnih 177,87 milijardi američkih dolara prihoda u 2017. i rekordnih 3,03 milijarde profita. Jasan je nesrazmjer prihoda i profita, kao i podatak da je rekordan za Amazon. Ali, sve to je posljedica konstantnih ulaganja, koja će tek narednih godina početi donositi ono što je Bezos zamislio davnih dana.

Echo, Alexa, AWS, Amazon.com, Kindle, Prime, Amazon Music, Amazone Drive, knjige... samo su dio linije proizvoda i usluga koje Amazon čine takvim kakav je danas. Ujedno, to su temelji za daljnji napredak u godinama koje dolaze. A ako gledamo godine koje su iza Amazona, od 1997. do kraja 2017. jasno se vidi dugoročni rast koji odaje Bezosov dodir.

Naime, prije dvadeset godina Amazon je bio nepoznat, poslovanje praktički zanemarivo, ali već do kraja 20. stoljeća prihodi su probili milijardu dolara. S 2005. je pak krenuo konkretniji rast, što se može zahvaliti širenju na globalno tržište i pojavi brzog interneta u većini kućanstava.

Granica od 50 milijardi dolara prihoda pak je dosegnuta s 2011., granica od stotinu milijardi dolara prihoda je pređena 2015., a u ovoj bi godini trebala bit pređena i granica od 200 milijardi dolara prihoda.URL članka INFOGRAFIKA: Amazonov impresivan dugoročni rast