INFOGRAFIKA: Amazon predvodi cloud tržište teško 180 milijardi dolara

Amazon Web Services (AWS) nastavlja s dominacijom na tržištu cloud računalstva te je u posljednjem kvartalu prošle godine činio 33 posto, navodi u podacima Finbold. Microsoftov Azure je na 21 posto, a Google Cloud na deset posto, što znači da je AWS sam moćniji od prva dva konkurenta, a na tržištu koje je u 2021. ostvarilo 178 milijardi dolara prihoda to je itekako bitno.

Alibaba Cloud je na postojanih šest posto udjela, koliko broji posljednjih godina. Dakle, kineski klijenti su konstanta. Zatim, IBM Cloud je na četiri posto udjela, SalesForce na tri posto, baš kao i Tencent Cloud. A posljednji u elitnom društvu je Oracle Cloud s dva posto udjela na tržištu.

Ipak, glavna priča je AWS jer se u napetim dvobojima s Microsoftom ipak uspio na kraju 2021. izdići pa u konačnici i pobijediti. No to je manje bitno liderima kompanije i investitorima. Bitnije im je da AWS donosi gotovo kompletnu neto dobit na razini Amazona.

Kroz četvrti kvartal donio je 17,8 milijardi dolara, a na razini cijele godine 62,2 milijarde. Od toga, profit je 18,5 milijardi dolara, dok je kompletni profit Amazona u 2021. iznosio 24,9 milijardi. I to na prihode od 469,8 milijardi dolara, što dovoljno govori koliko je profitabilan i moćan AWS.URL članka INFOGRAFIKA: Amazon predvodi cloud tržište teško 180 milijardi dolara