Industrija robo-savjetnika će do 2023. vrijediti 2 bilijuna dolara

Tržište robo-savjetnika iskusilo je izniman rast tijekom pandemije koronavirusa i to je privuklo investitore željne što boljeg obavljanja posla uz digitalne platforme za automatizirane usluge investiranja, bazirane na algoritmima.

Ova industrija prošle je godine dosegla vrijednost od bilijun američkih dolara, što je ekvivalent tisuću milijardi dolara. Kriza na globalnoj razini ne da nije usporila rast, dogodilo se suprotn, kao s brojnim drugim industrijama.

Istovremeno, godine koje dolaze, nude još više razloga za optimizam, barem tako navodi Block Arabia kroz svoje izvješće. Konkretnije, u sljedeće dvije godine bi se vrijednost tržišta trebala povećati na dva bilijuna, odnosno, za dvostruko u odnosu na aktualnu situaciju.

Inače, robo-savjetnici su online platforme koje koriste složene algoritme za stvaranje portfelja ulaganja na temelju podataka klijenta prilikom prijave na korisnički račun. Zbog niskih naknada, jednostavnosti korištenja i male početne bilance, izvrstan su izbor za ulagače početnike.

Nadalje, srećom po ovo tržište, nakon što se zbila pandemija koronavirusa, prijave za robo-savjetodavne usluge porasle su kao nikada prije, a za to postoji nekoliko razloga.

Najvažnija korist robo-savjetnika je to što donose odluke na temelju statistike u realnom vremenu, eliminirajući loše donošenje odluka ili spontane odluke o kupnji ili prodaji. Također, njihove niske cijene, obično od 0,25 posto godišnje, mnogo su jeftinije od konvencionalnih burzovnih posrednika i drugih alternativa.

Statista pak pokazuje u svom istraživanju da su 2020. robo-savjetnici dosegli referentnu vrijednost od bilijun dolara, pri čemu se ukupna vrijednost imovine na tim digitalnim platformama povećala za 30 posto. Očekuje se da će cijelo tržište 2021. porasti za još 33 posto i dosegnuti vrijednost iznad 1,4 bilijuna dolara.

U sljedeće dvije godine ta će se brojka povećati za još 712 milijardi dolara, a do 2025. predviđa se da će tržište robo-savjetnika dosegnuti vrijednost od 2,8 bilijuna dolara.

Statistike pokazuju da se u sljedećim godinama očekuje i povećanje prosječne imovine po korisniku. Nakon što je s gotovo 7000 dolara u 2017. pala na 4757 USD u 2020., ta će brojka u iduće dvije godine doseći 5500 dolara.URL članka Industrija robo-savjetnika će do 2023. vrijediti 2 bilijuna dolara