IDC: Tržište rabljenih pametnih telefona u znatnom porastu

Tržište pametnih telefona raste iz godine u godinu, ali nekih znatnijih napredaka na području samih uređaja nema. Istina jest, ljepši su, možda kvalitetniji i donekle brži, uz pokoji zgodni dodatak, ali većih razlika uistinu nema.

Posebno ne obzirom da im cijena posljednjih godina probija tisuću američkih dolara. Zbog toga se sve češće kupuju rabljeni uređaji i brojka njihovih kupaca konstantno raste.

Konkretnije, IDC navodi da će godišnji rast do 2024. iznositi 11,2 posto na ovom tržištu te će ono vrijediti oko 65 milijardi američkih godina. Nastavak je to trenda koji se iščitava u razdobolju od 2019. do kraja 2020., kad se bilježi rast tržišta od 9,2 posto.

Zanimljiva je to situacija, kojoj bi se proizvođači i operateri ipak mogli prilagoditi ako žele nastaviti svake godine s rastom prodaje, prihoda i profita.

Primjerice, nekad su se rabljeni uređaji prosljeđivali na tržište siromašnijih zemalja, ali danas se to radi u i razvijenijima, a ponajviše iz razloga što korisnici kalkuliraju i s rabljenim i provjerenim uređajem znaju što ih čeka. No i cijena igra ulogu jer ako je nešto dobro, nema potrebe plaćati stotine dolara za nešto novo i praktički jednako. Također, nemali broj korisnika nije zadovoljno novom generacijom uređaja pa se okreću prethodnima.

Sve to dovelo je do situacije u kojoj se pametni telefoni mijenjaju svakih 18 do 20 mjeseci, a još prije godinu dana statistika je pokazivala da do promjena dolazi između 11 i 14 mjeseci! Naravno da je netko na tome odlučio zaraditi novac i omogućiti korisnicima koji kupuju rabljene uređaje bolju uslugu. Riječ je o e-trgovini Gazelle, koja se specijalizirala na tome i omogućava ljudima prodaju korištenih elektroničkih uređaja, a od listopada 2014. godine se našla i ponuda pametnih telefona.

Što se svjetskih regija tiče, u Sjevernoj Americi se u prošloj godini isporučilo 55 milijuna rabljenih pametnih telefona, a u 2024. bi brojka trebala biti na 94,9 milijuna. Ostatak svijeta u prošloj godini činio je 170,4 milijuna isporuka, a u 2024. bi trebao činiti njih čak 256,7 milijuna.URL članka IDC: Tržište rabljenih pametnih telefona u znatnom porastu