IBM u borbi s prihodima u hardverskom sektoru

Analitičari su smanjili svoje ciljane cijene dionice IBM-a i upozorili da će njihovi poslovni rezultati biti orijentir i za hardverske tehnološke kompanije poput EMC-a, Della i HP-a.

IBM je tako u prvom kvartalu ove godine zabilježio pad ukupnih prihoda od 5 posto na 23,4 milijarde dolara i to ponajviše zahvaljujući već spomenutom padu od hardverskog segmenta poslovanja.

Najveći rast prihoda IBM je zabilježio u segmentu cloud computinga 25 posto, tehnologija za „pametni planet“ 25 posto, a najveći pad u hardverskom segmentu od 17 posto.

IBM je postigao razočaravajuće rezultate u pojedinim segmentima hardvera, kao što su high-end Unix i pohrana podataka, istaknuo je analitičar David Grossman iz Stifel Nicholaus & Co.

S druge strane, analitičar iz Deutsche Banka Chris Whitmore smatra kako je IBM-ov pad izrazito nepovoljan u za čitav sektor IT hardvera, pritom upozoravajući kako je prvi kvartal u prodaji hardvera kako korporativnog tako i privatnog uvijek najlošiji.URL članka IBM u borbi s prihodima u hardverskom sektoru