Huawei pretekao Samsung i postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu

Huawei je prvi put u povijesti postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, kad se gledaju rezultati jednog kvartalnog razdoblja. Dakle, nakon što je u travnju i svibnju bio ispred svih, potvrdilo se to i u periodu od 90 dana.

Rezultati možda jesu imali veze s pandemijom koronavirusa, ali to nimalo ne umanjuje uspjeh kineskog proizvođača, koji se nalazi pod američkim sankcijama pa svoje pametne telefone isporučuje bez Google Mobile Services (GMS), odnosno, bez standardnog Android operativnog sustava i svih aplikacija koje dolaze s njim. Ili, bolje rečeno, koji dolaze s Google Play Store.

Takav teret nije nimalo lak, za mnoge bi značio konačni kraj, ali za Huawei je označio očito novi početak. U Kini i njenoj okolici prodaja je postala izraženija nego ikad, kao i u zemljama istočne Europe, Afrike, Južne Amerike... Primjerice, Samsung koji ima mogućnost isporuke u cijelom svijetu, ne snalazi se tijekom koronakrize.

Ali, to je nešto dublji problem, njegova skupocjena S20 serija jednostavno nije naišla na dovoljno zanimanje tržišta i to se više ne može negirati. Sama pandemija kroz ožujak i dio travnja svakako je bila problematična za sve osim Huaweija, ali sve nakon ipak se nekako unormalilo pa se Huaweiju ne može oduzeti uspjeh ni u kojem slučaju.

Kako god, Canalys u svom izvješću navodi da je Huawei isporučio 55,8 milijuna uređaja tijekom drugog kvartala. To je zapravo pet posto slabije no prošle godine. Ali, Samsung je isporučio čak 30 posto manje i završio kvartal na 53,7 milijuna isporučenih pametnih telefona. Jasno, korejski proizvođač nije imao strategiju za situaciju koja se zbila u svijetu.

Također, iako u Samsungu navode da nisu zabrinuti i da su isporuke S20 serije diljem svijeta krenule s početkom trećeg kvartala u punom smislu, teško će se nešto značajnije promijeniti. Prvenstveno jer Samsung u Kini jedva da ima ikakvu prisutnost, a kinesko tržište je u naletu, posljedice koronavirusa jedva se mogu primijetiti...URL članka Huawei pretekao Samsung i postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu