Huawei isključen s natječaja u Češkoj

Novi udarac zadali su predstavnici češkog ministarstva financija nakon što su zbog izvješća njihove agencije za cyber sigurnost (NUKIB ) zbog sigurnosnih prijetnji koje bi se mogle dogoditi zbog Huaweijeve opreme isključili ovog kineskog proizvođača iz mogućnosti natjecanja za novi porezni portal.

Riječ je o poreznom portalu čije se vrijednost procjenjuje na oko 22 milijuna dolara, gdje su se prema izvješću medija trebale koristiti Huaweijeve tehnologije.

Češko ministarstvo financija izmijenilo je ponudu za novi porezni portal, a ministarstvo je priopćilo kako bi natječaj mogao "ne dopustiti natjecanje proizvođačima koji podliježu aktualnom upozorenju NUKIB-a", pozivajući se na češku agenciju za cyber sigurnost. Agencija je u prosincu upozorila mrežne operatore i ostale ključne institucije koje koriste softver ili hardver Huaweija ili ZTE-a tvrdeći da mogu predstavljati prijetnju sigurnosti.

"Upozorenje (NUKIB) je po zakonu obvezujuće za Financijsku upravu i mi smo dužni to provesti", rekao je glasnogovornik Općeg financijskog direktorata Ministarstva financija.

Upozorenje NUKIB-a ne predstavlja izravnu zabranu, već 160 javnih i privatnih operatera kritične infrastrukture mora provesti analizu rizika i djelovati u skladu s tim. Huawei je smatran favoritom na natječaju za porezni portal.URL članka Huawei isključen s natječaja u Češkoj