Hollywood napada mobilne aplikacije

Nakon što su se godinama borili protiv mnogobrojnih web stranica koje su objavljivale filmove, najmoćnija svjetska filmska industrija smještena u Hollywoodu okrenula se mobilnim aplikacijama nakon što su napokon shvatili da je mobilno tržište mnogo snažnije nego što su očekivali.

Tako su Googlu zajedničko pismo poslali Time Warner, Walt Disney, Sony, Viacom, i Twentieth Century Fox da se uklone sve aplikacije koje imaju likove iz filmova u svojim spotovima, filmićima ili logićima. Ovakav potez Hollywoodski velikana razumljive je s jedne strane što pokušavaju zaštiti svoje intelektualno vlasništvo, no pritom zaboravljaju kako je tržište brzo rastuće i kako se takvi napadi neće tolerirati. Pritom analitičari upozoravaju da je riječ o tržištu koje vrijedi više od 20 milijardi dolara samo u ovoj godini, te da će takav potez razljutiti mnoge.

Hollywoodski studiji traže primjerice da se uklone se Googleova Play, njihova online dućana aplikacijama, sve one koje imaju wallpapere i druge dodatke u kojim se koriste likovi iz novih Hobbita, Spidermana, i drugih nedavno izašlih filmova. Pritom su od Googla zatražili da obavijesti tvrtke i pojedince koji stoje iza tih aplikacija da ih mogu nastaviti koristiti ako plate određenu naknadu za korištenje autorskog djela.

Kako je izjavio Marc Mille potpredsjednik Motion Picture Association of America zadužen za zaštitu autorskih prava na Internetu mnoge aplikacije vode na nelegalan sadržaj kojeg je moguće naći na Internetu, ali i donose nesiguran sadržaj za razliku od aplikacija koje donose kvalitetan i provjeren sadržaj s osiguranim autorskim pravima.URL članka Hollywood napada mobilne aplikacije