Google: Ponudit ćemo konkurentske tražilice na Androidu, ali to će morati platiti

Google se nakon kazne Europske komisije od 5,04 milijarde američkih dolara odlučio prilagoditi europskim kriterijima što znači da je europskim Android korisnicima omogućio drugačije iskustvo korištenja mobilnih uređaja od onih izvan Europske unije.

Ukratko, mogu birati koju tražilicu ili internetski preglednik žele koristiti kako bi se stalo na kraj monopolu, što znači da više Googleove aplikacije nisu predinstalirane. Samo, odsad će konkurencija morati platiti želi li se nalaziti u prijedlozima prvotne instalacije na uređaju!

S obzirom da je Google kažnjen zbog onemogućavanja proizvođačima postavljati softver "treće strane" na Android uređaje, to je sad moralo biti omogućeno. Odnosno, proizvođači više ne moraju postavljati Google Search i Chrome unaprijed na uređaje koje plasiraju na komercijalno tržište, što otvara mogućnost postavljanja konkurentskog softvera. U teoriji...

Svjesni svoje snage, u Googleu su vrlo jednostavno doskočili europskim odredbama i nitko im ne može zamjeriti da rade nešto krivo, dapače. Pa tako kad korisnik tek pokrene uređaj i prvi put otvori Google Play, pred očima mu se pojave dva posebna prikaza na ekranu. Na jednom se nalaze sve najpopularnije internetske tražilice, poredane po tome koja ima najviše korisnika, dok je na drugom identična priča, ali za internetske preglednike.

Na samom je vrhu s jedne strane Google Search, a s druge strane Google Chrome. Za Search su konkurencija Qwant, DuckDuck Go, Ecosia i Seznam.cz, a za Chrome Firefox, Edge, Opera i Puffin. Neki od njih dobili su pokojeg novog korisnika, ali Google je ponovno odlučio pokazati moć pa traži novac za takvu besplatnu reklamu na stotinama milijuna europskih uređaja.

Odredba će vrijediti od 1. siječnja 2020. i odnosi se isključivo na tražilice. Zasad... Također, nije poznato koliko će morati plaćati tu "uslugu".URL članka Google: Ponudit ćemo konkurentske tražilice na Androidu, ali to će morati platiti