Globalna IT potrošnja i u 2019. će rasti za više od 3 posto

Globalna potrošnja na informatičke tehnologije (IT) prema Gartneru će u ovoj godini dosegnuti 3,8 bilijuna američkih dolara, što je rast od 3,2 posto u odnosu na 2018. Razlog takvog rasta leži u činjenici da se više troši na područja kao cloud, Internet stvari (IoT) i podatkovne centre te sve što se veže uz njih u vidu infrastrukture, hardvera i softvera.

Zanimljivost koja se naglašava u Gartnerovu izvješću jest to što se potrošnja udaljava od mobilne industrije zbog "zagušenosti" kojoj svjedočimo na tržištima pametnih telefona i tableta. Organizacije priliku vide na drugim područjima koja se razvijaju ili nude izraženiji potencijal, što automatski potiče i potrošnju. Ipak, valja naglasiti da bi moguća nestabilnost dolara zbog potencijalnog trgovinskog rata mogla promijeniti prognozu.

Potrošnja na uređaje kao što su računala, tableti, laptopi i pametni telefoni trebala bi porasti za 1,6 posto, odnosno na 679 milijardi dolara. Prema Gartneru redoviti krug zamjene uređaja, cijene i funkcionalnosti premium ultraprijenosnika izazvat će rast segmenta u 2019. godini. Tržišta u razvoju donijet će rast prodaje telefona kroz redovite zamjene, budući da su pametni telefoni u tim zemljama najvažniji računalni uređaji.

Svjetsko tržište IT usluga ove bi godine trebalo rasti po stopi od 4,7 posto i iznost će 1,03 bilijuna dolara. Investicije kupaca u digitalno poslovanje, inteligentnu automatizaciju, optimizaciju servisa te inovacije nastavit će podupirati rast tog segmenta tržišta u ukupnoj IT potrošnji. Ipak, sve će donekle usporiti oprez kupaca do kojeg će dolaziti zbog raznih ekonomskih izazova koji prijete ove, ali i sljedeće godine.

Komunikacijske usluge pak su rekorder s prognoziranih 1,42 bilijuna dolara, odnosno rastom od 1,3 posto na godišnjoj razini. U vremenu kad dolaze mobilne mreže pete generacije (5G), potencijal koji imaju komunikacijske usluge porastao je i to će tržište naći novi prostor za širenje.

Podatkovni centri još uvijek su skromniji od ostatka društva, čak se i rast smanjio na 4,2 posto, dok je prošle godine iznosio čak 11,3 posto. Što se potrošnje tiče, podatkovni centri trebali bi doći do 210 milijardi dolara.

Ali, konačni zaključak jest da IT ostaje pokretačka snaga i da se isplati ulagati u njega kao klijent ili proizvođač.URL članka Globalna IT potrošnja i u 2019. će rasti za više od 3 posto