GALERIJA: Mjesto gdje nastaju patenti – IBM Research Zürich

Švicarska je zemlja poznata po CERN-u, po financijskim institucijama, no glavni grad Zürich krije i najstariji IBM-ov istraživački centar izvan SAD-a osnovan prije više od šezdeset godina. Točnije osnovan je 1956. godine i jedan je od 12 globalnih istraživačkih centara IBM-a.

Kako ističe dr. Alessandro Curioni potpredsjednik za Europu i direktor IBM Research Laba ističe kako su njihovi znanstvenici dobili četiri Nobelove nagrade. Prema njegovim riječima danas se u Zürichu razvijaju rješenja u segmentu umjetne inteligencije, interneta stvari i bilo da je riječ o javno-privatnim partnerstvima kod velikih projekata ili vlastitim istraživanjima ta istraživanja su temelj rješenja u budućnosti.

IBM je već 25 godina vodeći kada je riječ o patentima, ukupno u njihovim istraživačkim laboratorijima radi više od tri tisuće znanstvenika, od čega čak 6 nobelovaca i mnoštvo dobitnika drugih prestižnih znanstvenih nagrada.

Kako bi otvorili uspješan istraživački centar, a IBM ih danas ima posvuda u svijetu potrebno je imati nekoliko ključnih faktora. Prije svega dobru podršku u obrazovnim institucijama, postojećim istraživačkim institucijama, ali to mjesto također treba biti i dobro za živjeti gdje jednostavno ljudi žele doći. Naravno, ističe Curioni, bitan je jako i ekonomski ekosustav.

Što se tiče inovacija on napominje kako danas inovacije moraju biti testirane brzo i efikasno stoga je cijeli sustav oko istraživačkog centra iznimno važan. Prema njegovim riječima oni sudjeluju na mnogima projektima koriste različite oblike eksternog financiranja tako u ovome trenutku sudjeluju na 43 projekta financirana iz europskog sustava Horizon 2020 i na njima rade s više od 500 partnera.URL članka GALERIJA: Mjesto gdje nastaju patenti – IBM Research Zürich