FRC uložio 200 tisuća eura u SpectreXR

SpectreXR, start-up tvrtka koja se bavi razvojem softvera i aplikacija u XR (AR-VR-MR) industriji, osigurala 200.000 eura od Fil Rouge Capital fonda za razvoj jedinstvenog alata za Unity 3D platformu. Sredinom 2020. godine rodila se ideja o razvoju alata koji će programerima i korisnicima olakšati razvoj i korištenje Unity 3D platforme u razvoju Augmented, Virtual i Mixed reality aplikacija i iskustava.

Hrvatski start-up SpectreXR uspješno je prikupio 200.000 eura iz start-up/seed faze iz fonda rizičnog kapitala Fil Rouge Capital sa sjedištem u Zagrebu. Tvrtka će najnovije ulaganje u ovoj fazi iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta i daljnji razvoj OctoXR alata.

OctoXR je dodatak Unity 3D razvojnoj platformi koji je zasnovan na low-code/no-code načinu vizualnog razvoja i upravljanja aplikacijama, a rješava problem potrebe visokog stupnja poznavanja programiranja kod razvoja AR,VR ili MR aplikacija i rješenja. Razvojem vlastitih modula i tehnologija za fiziku, upravljanje rukama, umrežavanja više korisnika/igrača, in display debug alata, modula za implementaciju strojnog učenja, kretanja u virtualnom prostoru, vizualnog programiranja i brojnih drugih značajki, proizvod će  značajno pridonositi bržem i jednostavnijem razvoju XR aplikacija na globalnom tržištu.

„Provodeći brojne vlastite projekte i projekte za naše klijente uvidjeli smo veliku potrebu za ovako disruptivnim rješenjem koje će olakšati i ubrzati razvoj krajnjih proizvoda i omogućiti developerima i manje iskusnim korisnicima koji već razvijaju ili se tek žele početi baviti razvojem u grani XR tehnologija da se fokusiraju na ideje i kreativnost umjesto na tehnički dio poznavanja razvoja aplikacija na području XR tehnologija. Razvojem i dolaskom 5G mreže značaj i važnost XR tehnologija raste nezaustavljivo i vertikalno što znači da smo na pravom putu kada gledamo sadašnjost i  budućnost u kojem smjeru želimo razvijati vlastite potencijale“, kaže Ivan Rajković osnivač i izvršni direktor SpectreXR.

Kao potvrdu uspješnosti u inovacijama tvrtka SpectreXR vidi i u dosadašnjoj suradnji s tvrtkama na EU i globalnom tržištu poput tvrtke Huawei, XR Bootcamp GmbH i Inside360 GmbH.

„Naša mlada ekipa, njihova znanja i kreativnost su najveća vrijednost SpectreXR tvrtke. Kada smo krenuli u potragu što želimo u ovoj fazi razvoja, zaključili smo da je upravo Fil Rouge Capital fond pravi izbor za nas. S obzirom da XR tehnologije još uvijek nisu mainstream tražili smo fond koji će zajedno sa nama hrabro kročiti naprijed, i s toga je „Capital for the Bold“ upravo moto koji smo tražili. U Fil Rouge-u vidimo pravog partnera s kojim ćemo brže i kvalitetnije rasti i razvijati se.“ dodaje Rajković.

„Ivan i SpectreXR rade na proizvodu koji je sam po sebi platforma i omogućuje ostalim razvijateljima XR aplikacija da brže, jednostavnije i bolje razvijaju svoje proizvode. Potencijal takvog pristupa na mladom tržištu je velik i sretni smo što s Ivanom dijelimo jednaku viziju“, ističe Stevica Kuharski iz FRC-a.URL članka FRC uložio 200 tisuća eura u SpectreXR