Facebook i dalje ruši rekorde na krilima mobilnih oglasa

Facebookova zarada od oglašavanja ruši rekorde iz kvartala u kvartal, zbog čega lideri te kompanije mogu biti više nego zadovoljni. Konkretnije, riječ je o 12,97 milijardi dolara prihoda u četvrtom kvartalu prošle godine, što je rast od 47 posto na godišnjoj razini. Profit je pak porastao za 20 posto i iznosio je 2,27 milijardi dolara. Većinu od 11,37 milijardi dolara čini mobilno oglašavanje, a na razini kompanije to je 88 posto svih prihoda.

A sve je počelo još 2012. godine, kad bi se malo tko mogao nadati da će Facebook uspjeti napraviti toliki iskorak i protresti tržište do te mjere da se nametne kao apsolutni lider. Jer, ni Google još uvijek ne zna kako mobilno oglašavanje učiniti profitabilnijim i isplativijim no što je (bilo) desktop oglašavanje.

U brojkama to izgleda tako da osim spomenutih 11,37 milijardi dolara od mobilnog oglašavanja, 1,41 milijarda dolara otpada na prihode od desktop oglasa.

Ukratko, u Facebooku su našli rješenje za mobilne uređaje i uživaju u situaciji kojoj svjedočimo. Neki će se čuditi, ali ne trebaju, nije Facebook samo društvena mreža kakvu poznajemo. Riječ je o kompaniji čiji su dio WhatsApp (1,3 milijarde korisnika), Messenger (1,2 milijarde korisnika) i Instagram (700 milijuna korisnika), što automatski daje odgovor zašto je situacija takva kakva jest. A bit će samo bolja!URL članka Facebook i dalje ruši rekorde na krilima mobilnih oglasa