EVGA više neće proizvoditi grafičke kartice Nvidije

Kompanija EVGA šokirala je objavom da će nakon više od dva desetljeća u potpunosti izaći s tržišta grafičkih procesorskih jedinica (GPU). Riječ je o jednom od najvećih Nvidijinih partnera i zato su mnogi ostali u nevjerici kad su čuli vijest.

Dakle, sa 16. rujnom prekinuta je proizvodnja novog hardvera i EVGA će još samo prodati ono što je preostalo "u skladištima". Iako još uvijek nepotvrđeno, čini se da je ova drastična odluka stigla nakon razmirica s Nvidijom.

Kako je za GamersNexus rekao neimenovani izvor iz EVGA, Nvidia je od travnja znala što će uslijediti jer je informirana o planovima. Stoga, dobila je vremena pripremiti se za situaciju kad se veliki partner povuče.

Ono što u EVGA tvrde da je Nvidia učinila jest "opetovano kašnjenje s informacijama o proizvodima, pri čemu čak ne bi bile obznanjene ni cijene čipova sve do trenutka kad Nvidia brendirana grafička kartica ne bi bila najavljena u javnosti".

"Nvidia ograničava partnere u prodaji kartica maloprodajnicima ispod donje granice cijena za neke modele i iznad gornje granice cijena za druge", navode u EVGA.

Iako je tako nešto uobičajena praksa u elektroničkoj industriji, namijenjena održavanju percepcije tržišne vrijednosti, u EVGA navode da je ta politika spriječila kompaniju u stvaranju jedinstvenih vrhunskih dizajna po isplativijim cijenama.

"Namjerno su svoje Founders Edition kartice nudili po znatno nižim cijenama od kartica dobavljača trećih strana te se na taj način izravno natječući s kompanijama kao mi (EVGA, op.a.), Asus, Gigabyte i Zotac. Na taj se način stvarala nepoštena prednost", optužuju u EVGA.

Sve ovo znači da će EVGA krenuti u rezanje troškova, a to podrazumijeva otkaze za neke od 280 zaposlenih diljem svijeta. Ništa čudno, GPU poslovanje donosi 78 posto ukupnih prihoda američke kompanije s adresom u Kaliforniji.URL članka EVGA više neće proizvoditi grafičke kartice Nvidije