ENT bilježi rast prihoda na 1,9 mlrd. kuna, dividenda ukupno 170 kuna po dionici

ENT bilježi rast prihoda na 1,9 mlrd. kuna, dividenda ukupno 170 kuna po dionici

Foto: Dražen Tomić

Domaća tehnološka kompanija Ericsson Nikola Tesla ostvarila je rast prihodi od prodaje 64 posto na 1,913 milijardi kuna, koji je ostvaren prvenstveno zahvaljujući porastu prihoda na ruskom tržištu, ističe predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević. Redovna divedenda 20 kuna, 150 kuna izvanredna dividenda.

Prema njezinim riječima struktura prihoda po tržištima značajno je promijenjena u korist izvoznih tržišta. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 14 posto, izvoz na Ericssonovo tržište 29 posto, dok izvoz na ostala tržišta sudjeluje s 57 posto.

Bruto dobit iznosi 211,6 milijuna kuna, što je porast od 58,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Bruto marža bilježi blagi pad na 11,1 posto jer je u 2011. godini iznosila 11,5 posto, kao rezultat asortimana prodanih proizvoda i usluga, što je ublaženo porastom efikasnosti i kvalitetnim upravljanjem projektima.

Neto dobit porasla je 353,4 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 126,9 milijuna kuna jer je u 2011. iznosila samo 28 milijuna kuna. Povrat od prodaje (ROS) bilježi porast na 6.6 posto.

Kompanija ima bilancu s ukupnom imovinom od 1,17 milijardi kuna te udjelom  vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 64,5 posto.

„Usmjerenost kompanije na strateške projekte, tehnološko liderstvo i partnerstvo s kupcima rezultiralo je odličnim poslovnim rezultatima. Prihodi od prodaje veći su 64 posto u odnosu na prethodnu godinu kao rezultat značajnog porasta prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država (ZND-u) i na Ericssonovom tržištu. Istovremeno prodaja na domaćem tržištu nešto je viša od prošlogodišnje, dok tržišta u regiji bilježe pad prihoda kao posljedica nepovoljnih ekonomskih trendova, političkih previranja te prolongiranja investicija kupaca. Željela bih istaknuti da udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi 86 posto“, objašnjava Gordana Kovačević.

Dobrim rezultatima pridonijele su aktivnosti usmjerene na operativnu i troškovnu učinkovitost te upravljanje rizicima poslovanja, objašnjava Gordana Kovačević i dodaje da su unatoč zahtjevnom poslovnom okruženju ojačali tržišni udjel te realizirani nekoliko projekata od strateške važnosti.

„Na ruskom tržištu uspješno smo realizirati zahtjevan projekt 2G i 3G generacije mobilnih mreža za Rostelekom. S novom pokretnom mrežom Rostelekom postaje konvergentni operator koji će svojim korisnicima pružiti cijelu paletu konvergentnih usluga na području informacija i telekomunikacija u pokretnim i nepokretnim mrežama diljem Ruske Federacije. Radi se o najvećem poslu kojeg je kompanija potpisala u proteklih nekoliko godina i nerealno je očekivati da se ugovor ovakvog volumena dogodi svake godine“, objašnjava Gordana Kovačević.

Na domaćem tržištu Ericsson Nikola Tesla postao je jedini isporučitelj najsuvremenije radio pristupne mreže Vipnetu i time učvrstio svoju poziciju vodećeg isporučitelja najsuvremenijih rješenja. Nadalje, s HT-om je potpisan višegodišnji ugovor o uvođenju IP/MPLS mrežne okosnice što je temelj budućeg poslovanja najjačeg domaćeg telekom operatera kao konvergentnog operatora i put prema all-IP okruženju.

Na području ICT rješenja za poslovni segment industriju i društvo ugovoreni su poslovi na održavanju i nadogradnji središnjeg informacijskog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Na bosansko-hercegovačkom tržištu s BH Telecomom potpisan je ugovor o proširenju mobilne mreže vezan uz 2G/3G tehnologije, što je ujedno i priprema za prelazak na LTE tehnologiju.  ENT je ujedno i osnovao novu kompaniju za poslovanje na BiH tržištu.

„Sasvim je sigurno da će ekonomska neizvjesnost i poslovni izazovi obilježiti i 2013. godinu. Stoga je stalna prilagodba tehnološkim i tržišnim uvjetima, kao i odgovorno upravljanje rizicima u središtu naše pozornosti. I dalje ćemo razvijati partnerske odnose s kupcima te koristiti tehnološko vodstvo, kompetencije i znanje naših zaposlenika kao značajnu prednost u odnosu na konkurenciju“, zaključuje Gordana Kovačević.

Još iz kategorije

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

19.10.2019. komentiraj

„U prvih je osam mjeseci 2019. godine maloprodajni promet EU je u prosjeku bio rastao  za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., a u Hrvatskoj  je porastao za čak 5 posto. Ulazak u EU nam nije donio bitne promjene u razvoju maloprodaje jer je ona već ranije dosegnula europske i svjetske standarde. Ukidanje carina unutar Unije rezultiralo je većim unosom prehrambenih proizvoda, no, s druge strane, i našim je proizvođačima otvoren put na police europskog tržišta od pola milijarde kupaca“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije.

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

18.10.2019. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje tekuće godine. Tijekom prva tri tromjesečja, Huawei je ostvario prihod od 86,01 milijardi američkih dolara (610,8 milijardi kineskih juana) što je za čak 24.4  posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem tromjesečju, neto profitna marža kompanije iznosila je 8.7  posto.