Egzodus tvrtki iz Velike Britanije zbog Brexita

Velika Britanija će zbog Brexita imati popriličnih problema, jer uz gubitak mnogih povlastica koje su dolazile u paketu s članstvom u EU, dolazi i do velikog egzodusa tvrtki. Naime, mnoge strane tvrtke su upravo u Velikoj Britaniji imale svoja europska sjedišta, a s obzirom na Brexit, masa njih svoja sjedišta seli u druge države EU, posebice Nizozemsku, Njemačku i Francusku.

Na tu listu priključio se i japanski konglomerat Sony, koji će preseliti svoje europsko sjedište iz Velike Britanije u Nizozemsku, a kako bi izbjegli carinske probleme vezane uz izlazak Britanije iz EU.

Sonyjev konkurent Panasonic već je preselio svoje sjedište u Amsterdam, japanske financijske tvrtke MUFG, Nomura Holdings, Daiwa Securities i Sumitomo Mitsui Financial Group najavile su da planiraju preseljenje svojih glavnih europskih baza iz Londona, japanska banka Norinchukin je priopćila kako će osnovati podružnicu u potpunom vlasništvu u Nizozemskoj kao odgovor na Brexit, a Toyota i Honda će privremeno zaustaviti proizvodnju u svojim tvornicama u Britaniji.

Velika Britanija tako ostaje bez tisuća radnih mjesta, s velikim minusom koji će se odraziti na polju proizvodnje, financija i izvoza, a stižu carine, ponovno uvođenje roaminga, a treba naglasiti da više neće biti niti slobodnog kretanja kao do sad. Sve to tvrtkama se očito ne sviđa, pa bi Britanija kao jedan od glavnih svjetskih hubova za poslovanje mogla biti ozbiljno ugrožena u cijeloj priči koje će iskoristiti druge europske zemlje.URL članka Egzodus tvrtki iz Velike Britanije zbog Brexita