Developeri ne pristaju na manje plaće jer rade od doma

Pandemija koronavirusa postavila je više od četiri milijarde ljudi u izolaciju, a stotine milijuna počeli su raditi aktivno na daljinu, što su organizacije prihvatile kao novu stvarnost i nakon vrhunca krize, ali i pokušale iskoristiti kako bi uštedjele. Što se zaposlenima u IT sektoru ne sviđa.

Konkretno, riječ je o developerima softvera, kojima se nudi mogućnost stalnog rada na daljinu, ali ako prihvate niže plaće. Tako nešto im ipak ne odgovara te ne misle pristati na to. Pokazalo je to i izvješće platforme za zapošljavanje Hired, a tiče se samo Sjeverne Amerike.

Prema njemu, 56 posto zaposlenih u IT sektoru ne bi prihvatilo nižu plaću za rad na daljinu u punom smislu dok njih 32 posto tvrdi da bi pristali na tako nešto. Nadalje, 12 posto tvrdi da se takvo pitanje na njih ne odnosi, što znači da nisu dio organizacija kao što je Facebook, koji gleda načine kako zadržati zaposlene kod kuće i kad kriza prođe.

Osnivač i prvi čovjek Facebooka Mark Zuckerberg medijima je otvoreno rekao da kroz narednih deset godina želi da barem polovica zaposlenih u njegovoj kompaniji radi na daljinu te da ovo služi kao dobar test tavke stvarnosti. Upravo zato, ali i zbog koronavirusa, minimalno do kraja ove godine oko 48.000 njegovih zaposlenika će nastaviti raditi na daljinu.

Ali, Zuckerberg je naglasio da nakon 1. siječnja 2021. svaki zaposlenik koji se ne vrati u ured mora javiti gdje se točno nalazi i nakon toga može nastaviti raditi na daljinu, pod uvjetom da mu se primanja prilagode prebivalištu. Dakle, ako se zaposlenik nalazi na lokaciji koja je jeftinija za život no, primjerice, Bay Area gdje je sjedište Facebooka, morat će prihvatiti nižu plaću.

Samim time, morat će jako dobro razmisliti o svojim koracima, a morat će i shvatiti kompaniju, koja ne želi plaćati nepotrebno visoke troškove, koji su nametnuti u skupljim gradovima.URL članka Developeri ne pristaju na manje plaće jer rade od doma