Autobusi bez vozača uskoro stižu na ulice Beča

Vozni park bečkog poduzeća za javni prijevoz od prije nekoliko dana bogatiji je za dva nova autonomna autobusa na električni pogon. Projekt je financiralo Austrijsko ministarstvo prometa, a njegov je nositelj bečko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien“.

U projekt su uključeni i Austrijski tehnološki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u prometu „KFV“ („Kuratorium für Verkehrssicherheit“), Organizacija za kontrolu kvalitete „TÜV Austria“, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa „Navya“. Cilj projekta je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Aspern uvesti autobusnu linija s vozilima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima, odnosno sa stalnim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima.

Razvoj same tehnologije u tom je postupku podjednako je važan kao i prihvaćanje ovakvog načina transporta od strane putnika, nužni zakonodavni i pravni okvir te sigurnost korištene tehnologije. Testiranje autonomnog mini-busa s električnim pogonom na području Asperna već je započelo, a planirano je da nova autobusna linija u promet bude puštena početkom sljedeće godine.

U proizvodnju dvaju autonomnih autobusa, koji mogu primiti do 11 putnika, uloženo je milijun i pol eura. Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada iznosi do 9 sati.URL članka Autobusi bez vozača uskoro stižu na ulice Beča