AMD zbog svojih obmana suočen sa sudskom tužbom

Robbins Geller Rudman & Dowd LLP je u srijedu, u ime kupaca dionica, podigao sudsku tužbu protiv kompanije AMD, a predmet tužbe je kupovina dionica u razdoblju između 27. prosinca 2011. i 18. listopada 2012. godine.

U tužbi se navodi da je AMD svojom izjavom, da njihov 32-nanometarski Llano APU ima bolje šanse na tržištu nego što ih je stvarno imao, doveo u zabludu svoje investitore koji su na temelju tih tvrdnji kupovali dionice kompanije.

AMD je izjavama o jakom i značajnom interesu, te o velikoj potražnji i isporuci njihovih Llano APU-a, doveo u zabludu svoje investitore. Kompanija je također lažno tvrdila da je njihovo desktop poslovanje u jakom položaju, te da će nastaviti s rastom i u 2012. godini. U travnju 2012.

AMD je tvrdio da je potražnja za Llano APU-om veća od očekivanja, osobito na tržištima u nastajanju, te ad ne postoje nikakvi značajniji problemi na tržištu desktop računala. Međutim, AMD je cijelo vrijeme krio od investitora da je potražnja za Llano APU-om mnogo manja nego što su tvrdili u svojim izjavama, posebice na kineskom i europskom tržištu.

U srpnju 2012., AMD je otkrio slabu potražnju za Llano procesorima u desktop računalima, što je rezultiralo nižim prihodima od očekivanih, te je cijena AMD-ovih dionica pala za neugodnih 25 posto.

Tužiteljstvo u tužbi navodi da je AMD odbacio mogućnost da bi buduća bruto marža mogla biti pogođena velikom količinom neprodanih Llano procesora. Nekoliko tjedana kasnije, AMD je objavio da su bruto marže u tečem fiskalnom kvartalu 2012. godine pale za 31 posto u odnosu na prethodni kvartal.

AMD-ovih 100 milijuna dolara otpisanih zaliha, koje se mogu pripisati precijenjenoj vrijednosti Llano procesora, je velikim dijelom odgovorno za pad bruto marži. Nakon vijesti o otpisu tolike vrijednost, dionice su rapidno pale za 17 posto.URL članka AMD zbog svojih obmana suočen sa sudskom tužbom