AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

Intelov oporavak potaknut Alder Lake procesorima 12. generacije utjecat će na pad prihoda za AMD u ovoj godini. Konkretno, Morgan Stanley u analizi navodi da će Ryzen Desktop segment poslovanja pasti za čak 26 posto.

Ujedno, tržište osobnih računala općenito je u padu ove godine pa AMD doživljava dvostruki udarac. Ipak, onaj snažniji zadaje ponovno "oživljeni" Intel, koji je postigao uspjeh u mainstream segmentu.

Ipak, AMD će ostvariti neke dobitke počevši kasnije ove godine s predstavljanjem svojih Zen 4. Naime, Ryzen 7000 procesori i više opcija za dugotrajnu AM4 platformu trebalo bi polučiti uspjeh. Koji bi pak trebao dovesti do oporavka dogodine i pada prihoda od samo dva posto. A nakon tog, prognoza kaže, slijedi stabilizacija za AMD.

Ovaj problem se stvorio jer kompanija nije imala nikakve mainstream opcije za korisnike AM4 sve dok Intel nije predstavio 12. generaciju Alder Lakea. No, čini se da čak ni proizvođači matičnih ploča nemaju nade za tržište računala u općenitom smislu pa su smanjili projekcije za 2022. Tako ASUS predviđa ukupno 14 milijuna jedinica koje će biti isporučene u 2022. dok Gigabyte predviđa 9,5 milijuna jedinica. To je oštar kontrast u odnosu na 18 milijuna, odnosno, 13 milijuna jedinica koje je svaki od tih proizvođača isporučio prošle godine.

Prema DigiTimesu, ASUS očekuje pad prodaje matičnih ploča za 24 posto dok Gigabyte očekuje pad od 27 posto u 2022. Sveukupno tržište matičnih ploča zabilježit će pad s 40 milijuna jedinica na samo 30 milijuna.

Tržište bi moglo doživjeti mali porast zahvaljujući lansiranju AMD-ovog Ryzen 7000 i Intelovih desktop procesora 13. generacije kasnije ove godine, ali očekuje se da će tržište PC DIY (Do It Yourself) ostati u teškoj situaciji do kraja 2023. zbog rastuće inflacije. Dakle, bliska budućnost nije baš najidealnija.URL članka AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela