Amazon Web Services ostvario rast prihoda od 33 posto u drugom kvartalu 2022.

Amazon se pohvalio godišnjim rastom prihoda svog Amazon Web Servicesa (AWS) od 33 posto u drugom kvartalu ove godine, što znači da je ta američka kompanija stigla od 19,74 milijardi dolara i na taj način premašile prognozu StreetAccounta od 19,56 milijardi dolara.

Ipak, rast se usporio jer je u prethodnom kvartalu zabilježen nešto veći, od 37 posto na godišnjoj razini. To je tek manji pokazatelj onoga s čime će se Amazon, kao i druge velike kompanije, morati nositi u narednom periodu.

Jer, čak i na ovim razinama, gdje je klijentela redom moćna i velika, vide se promjene u ponašanju po pitanju potronje. Primjerice, StreetAccount je predvidio da će AWS zabilježiti profit od 6,04 milijardi dolara, ali ostvareno je 5,72 milijardi.

Operativna margina smanjila se pak na kvartalnoj razini s 35,3 posto na 29 posto, ali operativna dobit je pozitivna stavka i iznosila je 3,32 milijarde dolara.

"Rezultati uključuju veću kombinaciju troškova, odražavajući inflaciju plaća u područjima visoke potražnje, uključujući inženjere i druge tehnološke radnike, kao i povećanje ulaganja u tehnološku infrastrukturu za podršku dugoročnom rastu", naglasio je Brian Olsavsky, Amazonov direktor financija.

Da problemi koji slijede i mogu se već sad prepoznati nisu samo Amazonovi, potvrđuje činjenica da su Alphabet i Microsoft zabilježili usporeni rast. Svejedno, Azure je porastao za 40 posto u smislu prihoda, a Google Cloud je imao 36 posto bolju prodaju. Dakle, negativnosti su možda ipak pretjerane, posebno jer se odnose na usporavanje rasta, ne na odlazak "u minus".

Ono što će biti prevaga u ovoj situaciji jest uspješno pružanje optimiziranih usluga klijentima, kojima je želja uštedjeti dok dolaze krizna vremena, odnosno, dok su u kriznim vremenima. Sve najveće kompanije to obećavaju, ali oči su uprte u AWS, koji kontrolira oko 39 posto tržišta...URL članka Amazon Web Services ostvario rast prihoda od 33 posto u drugom kvartalu 2022.