Amazon prošle godine u Europi uprihodio 55 milijardi dolara, a nije platio ni centa poreza

Iako je Amazonovo poslovanje u Europi prošle godine zabilježilo porast prodaje na oko 55 milijardi američkih dolara, kompanija je izbjegla plaćanje poreza na dobit iz razloga što je zabilježila gubitak od 1,26 milijardi.

Dapače, temeljem tog gubitka, Amazon je čak dobio i 1,07 milijardi dolara poreznih olakšica. Prema prijavama koje je prikupio Bloomberg, kredit je "uglavnom posljedica korištenja neto gubitaka prenesenih u skladu sa sustavom porezne konsolidacije".

Jedinica Amazon EU Sarl sa sjedištem u Luksemburgu, koja izvješćuje o prihodima od svojih odjela u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Poljskoj, Švedskoj i Nizozemskoj, navela je pozitivne rezultate vezane uz rast prodaje na spomenutih oko 55 milijardi dolara ili 17 posto više u odnosu na 2020.

"U cijeloj Europi plaćamo korporativni porez koji se mjeri stotinama milijuna eura", rekao je glasnogovornik Amazona za Bloomberg.

Naveli su iz kompanije i da se prihod, dobit te porez prijavljuju lokalnim vlastima u svakoj zemlji. Nadalje, Amazon je priopćio da se gubitak stvorio nakon što je prošle godine otvoreno više od 50 novih poslovnica diljem kontinenta.

Amazon je godinama bio predmet kritika zbog poreznih olakšica koje dobiva i načina na koji prijavljuje prihode. Europska unija je 2017. udarila Amazonu kaznu u vidu poreznog računa od 250 milijuna eura ili 280 milijuna dolara zbog navodnih nezakonitih praksi državne pomoći s početka stoljeća.

Ali, Amazon je prošle godine uspješno uložio žalbu na odluku i Europska komisija podnijela je žalbu na tu odluku Europskom sudu pravde. Dakle, američka kompanija ima adute u rukavu i vrlo lako "plovi" poreznim vodama Europe. I time samo ojačava negativnu sliku o sebi, koja je već podosta nagrđena odnosom prema zaposlenicima, posebno u skladištima. No, dok ljudi koriste usluge koje im Amazon pruža, panike i problema za rukovodeće neće biti.URL članka Amazon prošle godine u Europi uprihodio 55 milijardi dolara, a nije platio ni centa poreza