Alibaba na Dan samaca uprihodila nevjerojatnih 30,8 milijardi

Alibaba je na Dan samaca uprihodila nevjerojatnih 30,8 milijardi američkih dolara od prodaje putem svoje e-trgovine, ali i uz partnerstva s maloprodajnim i veleprodajnim trgovačkim lancima u Kini. I to sve za samo 24 sata! To je za 27 posto rasta u odnosu na prošlu godinu i 25,3 milijardi dolara. Ali, krenimo redom...

Valentinovo se pretvorilo odavno u marketinšku uspješnicu, ali njegova protuteža u Kini izrasla je u nešto veće, svijet za sebe. Riječ je o Danu samaca (eng., Singles Day), nastalom početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u Kini kao odgovor na Valentinovo. Tad bi ljudi bez partnera častili sebe same poklonima, a prigodno je i izabran datum kad se to zbiva - 11.11. Sama Alibaba od 2009. jest na tržištu tijekom ovog specifičnog dana.

Naravno, sve "jedinice" dovoljno govore. S modernizacijom sve skupa preselilo se u online prostor te samim time postalo dostupnije, jeftinije, jednostavnije, praktičnije... I s tim dolazi do prave eksplozije, kojem nema u svijetu konkurencije. Čak se ni Crni petak u Sjedinjenim Američkim Državama ne može ni blizu mjeriti s Danom samaca jer prošle rekordne godine uprihodio je 1,97 milijardi dolara. Dakle, ništa slično kao ovo čudo u Kini.

Vratimo se sad na Alibabu. Riječ je o e-trgovini s globalnim aspiracijama, koje su pomogle u ostvarenju ovog sjajnog poslovnog rezultata. Jer, na Dan samaca narudžbe su stigle iz 225 zemalja i regija na svijetu, a sudjelovalo je u svemu 180 tisuća brendova i najbolje rezultate redom su postigli  Xiaomi, Apple, Huggies, Pampers, Samsung, Dyson, FitFlop, Phillips, ASUS i,iznenađujuće za Kinu, Nintendo.

Svejedno, unatoč velikom uspjehu, dionice Alibabe su pale za skoro tri posto na 144,85 dolara. Razlog za to jest nestabilna i nejasna ekonomska situacija u Kini, koja će vući za sobom čak i uspješnice kao što je ova kompanija koja ostvaruje nevjerojatne rezultate.URL članka Alibaba na Dan samaca uprihodila nevjerojatnih 30,8 milijardi