AdScanner bilježi nastavak rasta, razvoja i povećanje izvoza

Adscanner nastavalja svoj razvoj, a do sada je već dosegao više od 50 klijenta u 5 europskih država, ističe u intervjuu za ICTbusiness.info Kristan Uwe Ćurković jedan od osnivača AdScannera. Prema njegovim riječima klijenti su im oglašivači, regulatorna tijela, TV kuće, medijske agencije i Telekom operatori. Pritom posebno ističe da su iznimno su zadovoljni što su na njihovom putu ostvarenje vizije dobili značajnu investicijsku podršku od South Central Venuturesa.

Kako napreduje razvoj AdScanner uslugu odnosno rješenja i kakvi su planovi za slijedeću godinu?

AdScanner je razvio vlastite AI i big data algoritme koji omogućuju razvoj i implementaciju novih marketinških i data rješenja. Adscanner rješenja danas koristi više od 50 klijenta u 5 EU država a klijenti su oglašivači, regulatorna tijela, TV kuće, medijske agencije i telekom operatori. Primarni cilj nam je ponuditi full stack addressable i programmatic TV ekosustav i omogućiti broadcasterima i telco operatorima lakšu tranziciju i omogućiti nove izvore prihoda. Iznimno smo zadovoljni što smo na našem putu ostvarenje vizije dobili značajnu investicijsku podršku od South Central Venuturesa na čelu sa. Jure Mikužom. Dodatno, u našem strategic boardu nam je bilo važno pridobiti i određene ljude sa međunarodnom ekspertizom, jer iako smo trenutno razvojno fokusirani na Hrvatsku, krajnji cilj su nam velika međunarodna tržišta.  Pa tako između ostalih u strategic boardu imamo Tino Krause koji je Facebook Country Director DACH, Arvid Boström koji obnaša dužnost  GroupM Chief Transformation Officer.  U idućoj godini očekujemo prvu pravu primjenu addresabble TV rješenja u ovoj regiji i to u suradnji s operatorom koji nije vertikalno integriran što znači da ne kontrolira sadržaj kao i da ne posjeduje svoje vlastite medijske tvrtke. Uz to iduće godine nadamo se objaviti suradnju sa jednom od najvećih globalnih tvrtki na području naprednih digitalnih rješenja koja će kao rezultat imati da će AdScanner usluge biti moguće zakupiti gotovo bilo gdje na svijetu.

Planirate li proširiti uslugu na medijsku scenu ne samo na TV?

Iako je primjena AdScanner rješenja široka, TV nam je još uvijek glavni fokus. Naime, TV je i dalje glavni oglašivački medij i kao takav će sigurno ostati. Kao relevantan primjer možemo uzeti investicije digitalnih kompanija poput Alphabeta i Facebooka za TV oglašavanje koje su u zadnjih par godina učetverostručene, što nam govori da je TV i dalje glavni kanal za ostvarivanje velikog dijela media marketing KPI-eva. No kada pogledamo da je to jedino medijsko područje danas koje nije performance orijentirano moramo biti svjesni da će tu doći do značajnijeg  tržišnog preslagivanja, ali i drastičnih promjena u načinu zakupa i korištenju podataka. Trenutno AdScanner tim broji 30 zaposlenih sa expertima iz digitalnog svijeta, data scientistima, TV reasearcherima i naravno developerima. Naš tim je spreman odgovoriti na veliku većinu upita naših klijenta ali obzirom da je fokus jako važan u našem stadiju poslovanja često se zna dogoditi da odbijemo upit ili ih uputimo na partere. Naime danas su podatci većinom jednostavno dostupni ali interpretacija istih i korelacija s vanjskim varijablama je kompleksna. To stavlja tvrtke pred nove izazove pa isti skoro nikada nisu u mogućnosti reagirati brzo i fleksibilno kako ne bi izgubili na vremenu donošenja odluke. Upravo iz tog razloga jedan od elemenata za iduću godinu će bit pružanje usluge consultinga preko sestrinske tvrtke.

Kakvim ocjenjujete tržište medijske analitike danas u Hrvatskoj i regiji?

Naravno da većinom veličina tržišta diktira i dostupnost određenih usluga na istima. Lokalno je to osobito evidentno na TV & digitalnom tržištu jer ih smatramo najmjerljivijima. Iako ponekad to znači da manja tržišta budu zakinuta za određene usluge po našem iskustvu manja i istočnija tržišta su puno brža u primjeni i prihvaćanju određenih disruptivnih tehnologija što mi vidimo kao priliku. Takva tržišta jednostavno imaju velike potrebe u vidu odgovora na medijska analitička pitanja, a mi smo tu kako bi im dali najpreciznije odgovore s naprednim tehnološkim rješenjima.URL članka AdScanner bilježi nastavak rasta, razvoja i povećanje izvoza