Adobe kupio rivala Figmu za 20 milijardi dolara

Adobe je za 20 milijardi američkih dolara preuzeo glavnog konkurenta Figmu, vodeću platformu za web dizajn! Naravno, tržište se time podosta uzdrmalo i kad se već nije mogao prometnuti na prvo mjesto, ovako ga je Adobe zapravo kupio.

U predstavljanju ove vijesti, iz Adobea su reklamirali Figmine široko korištene alate za kolaborativni dizajn, što sugerira da se ništa u tom smislu neće mijenjati. Što i ima smisla, Figma je bila najjači konkurent za Adobeo XD.

"Figma će nastaviti djelovati autonomno, a istovremeno će imati načina da ubrza svoj rast. Imat ćemo priliku u našu platformu ugraditi njihovu stručnost u tehnologiji slikanja, fotografije, ilustracije, videa, 3D i fontova", rekao je izvršni direktor Figme Dylan Field, koji je kompaniju osnovao 2012. u partnerstvu s Evanom Wallaceom.

Očekuje se da će transakcija biti završena 2023., nakon što posao odobre dioničari i regulatori. Ujedno, Adobe, barem kako je navedeno u prvotnim vijestima, neće posezati za nikakvim rezovima u smislu broja zaposlenih i načina na koji rade.

Inače, Figma je u ovoj godini imala prihode veće od 400 milijuna dolara, a vrijednost joj je još prije dvije godine premašila deset milijardi, a cijena koju je Adobe platio nije uopće pretjerana. Posebno zbog onoga što dugoročno ovaj posao može donijeti.

Treba napomenuti da će akvizicija biti plaćena u gotovini i dionicama, ali još uvijek nije poznat omjer. No, analitičari tvrde da je uvelike premašena vrijednost Figme u ovom poslu te da je Adobe napravio iznimno loš potez s investicijske strane. Zato ne čudi što su dionice Adobea pale za 17 posto isti dan kad je objavljena vijest o akviziciji.

Ali, dugoročno bi se cijela priča trebala isplatiti jer Adobe sad ima širu lepezu usluga, oko četiri milijuna vjernih korisnika više i priliku itekako naplatiti ono što ima u rukama...URL članka Adobe kupio rivala Figmu za 20 milijardi dolara