95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

Neprofitna organizacija IEEE u posljednjem je istraživanju stigla do saznanja da 21 posto rukovodećeg kadra u tehnološkim kompanijama smatra da će umjetna inteligencija i strojno učenje biti jedna od najvažnijih tehologija u idućoj godini.

Zajedno s njima, 5G je na 17 posto, što se također ne može ignorirati. Tako ipak razmišljaju osobe koje donose odluke i usmjeravaju industriju u određenom smjeru. Naravno, pomažu im trendovi na tržištu, koje uvijek treba pomno pratiti.

Kad se pak gledaju industrije koje će doživjeti poseban procvat u idućoj godini, rukovodeći smatraju da će to biti proizvodnja (25 posto), financijske usluge (19 posto), zdravstvena skrb (16 posto) i energija (13 posto).

Gledajući za ostatak ovog desetljeća, 95 posto ispitanih se slaže, a njih 66 posto se snažno slaže, da će umjetna inteligencija biti pokretač većine inovacija u gotovo svakom sektoru. Ne samo do kraja desetljeća već u narednih pet godina.

Nadalje, 81 posto se slaže da će u sljedećih pet godina četvrtfina posla koji trenutno obavljaju ljudi, obavljati roboti. Istovremeno, njih 77 posto vjeruje da će u idućih pet godina roboti biti rasprostranjeni diljem raznih organizacija kako bi poboljšali produktivnost.

Možda malo zastrašujuće, njih 78 posto smatra da će roboti u roku od deset godina zamijeniti 50 posto onoga što trenutno u njihovim industrijama rade ljudi. Nadajmo se da će postojati rješenje za tih 50 posto izgubljenih poslova.

Ukupno, ispitano je 350 lidera u tehnološkom svijetu iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Velike Britanije, Indije i Brazila, a organizacije u kojima vode poslovanje pritom imaju više od tisuću zaposlenih. I to u sektorima kao bankarstvo, elektronika, energija, vladin sektor, zdravstvo, obrazovanje, maloprodaja, tehnologija, inženjering... Ukratko, svi sektori bitni za prognoze ove vrste.URL članka 95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost