6 stvari o kojima treba dobro razmisliti prije rezova budžeta IT-u

Kompanije diljem svijeta gledaju na koje načine uštedjeti i ništa drugačije nije s onima u tehnološkom sektoru, gdje se traže načini kako napraviti rezove vezane uz IT odjele. Ali, to nikad nije lako jer svaki djelić najčešće je od krucijalne važnosti za funkcioniranje sustava.

Dakle, ako se rezovi obave na dijelu koji se tiče sigurnosti, tad bi dugoročno moglo doći do problema jer prije ili kasnije mogući su razorni internetski napadi. Rezovi na administrativnoj ili nižim razinama pak znače sporije poštivanje rokova, sporije rješavanje problema i dugoročno posao itekako može paziti.

No, jasno da su rezovi u trenucima kriza ipak potrebni pa je jako važno da lideri znaju prepoznati što i kako napraviti. U nastavku ovog teksta pokušat ćemo kroz šest savjeta pomoći u takvim potezima.

1. Financijski benefit

Naravno, kad se čine rezovi, potrebno je biti sto posto siguran da će oni donijeti financijski "impuls" i u konačnici se pokazati isplativima do te mjere da organizacija može normalno funkcionirati. U financijskom smislu.

2. Utjecaj na posao

Kad se odvijaju rezovi, gube se ljudi i samim time, opseg posla se širi, a postojeća radna snaga sporije ga može obaviti. Zato je iznimno važno da lider znaju prepoznati gdje će dobiti u financijskom smislu, ali ne i izgubiti previše po pitanju funkcioniranja sustava. Inače bi mogli dugoročno izgubiti više novca no prije rezova.

3. Vremenski okvir

Potrebno je znati kad bi se organizacija trebala oporaviti zahvaljujući rezovima i optimizaciji sustava. Jer, kad se to zna, onda se može krenuti u normalizaciju.

4. Rizik

Samo ako je organizacija spremna prihvatiti i prilagoditi se novoj stvarnosti, rizika neće biti. Ali, ako su rezovi šokantni i utječu na one koji ostaju u organizaciji, tad je rizik samih rezova možda prevelik i mogao bi imati štetne posljedice.

5. Tehnički rezovi

Projekti se konstantno odvijaju i neki od njih će sigurno patiti nakon rezova, ali lideri moraju odvagnuti koliko bi pokoji projekt mogao patiti zbog rezova i koliko je to u konačnici prihvatljivo.

6. Rezovi nisu besplatni

Poslije rezova dolazi optimizacija, dolaze novi troškovi, nova strategija i novi proračuni. Iako su u konačnici namijenjeni uštedama, nisu besplatni i ako se plan ne izvede kako treba, organizacija će izgubiti na dvije strane.URL članka 6 stvari o kojima treba dobro razmisliti prije rezova budžeta IT-u