Zašto poduzeća moraju biti uključena u implementaciju IT rješenja

Zašto poduzeća moraju biti uključena u implementaciju IT rješenja
Fotolia

Poduzeća se često nađu u problemima kada prepoznaju da IT rješenje koje su implementirali nije ono što su zaista željeli i trebali. To je obično naknadna „misao“, odnosno zaključak nakon što su kroz prijašnje radnje potrošili milijune kuna u tehničko rješenje koje je predstavljano kao „sljedeća velika stvar za tvrku“.

Kada organizacija shvati da veliko tehničko rješenje nije ono što su zapravo trebali, to obično završi na način da viši nadređeni šefovi ili članovi uprave dobiju kazne i otkaze zbog nedostatka planiranja koje nije provedeno kako bi se odabralo najbolje rješenje koje zadovoljava potrebe poduzeća.

To je problem u poslovanju koji vrijedi isticati i ponavljati zbog broja propalih projekata koji se još uvijek događaju u disciplini informacijske tehnologije. Iz tog razloga je često i teško implementirati enterprise rješenja kada je IT decentraliziran u organizacijama.

Svako malo slušamo priče  o tehnološkom proizvodu s kojim je netko imao iskustva u prošlosti i zatim ga uvode u organizaciju bez da naprave snimanje postojećih sistemskih procedura, što u konačnici završi kao promašaj.

Organizacije moraju sudjelovati u razvojnim procesima, odrediti upravljačke mehanizme i procese, koristiti pristup „enterprise“ arhitekture kako bi uključili prave sudionike u proces razvoja rješenja kako bi optimizirali poslovne procese i poslovanje u globalu. Bitno je da poslovna strategija poduzeća bude povezana sa tehničkim preporukama koja imaju smisla za organizaciju.

To će zahtijevati veća ulaganja sredstava u fazi planiranja u razumijevanju poslovnih problema spram žurbe u provedbu tehničkog rješenja. Ako razvijate tehničko rješenje bez uključivanja pravih sudionika, može se dogoditi da ćete razviti proizvod koji neće zadovoljiti potrebe poslovanja.

To bi moglo rezultirati proizvodom koji npr. nema korisničko sučelje koje je cijenjeno od strane korisnika, i proizvod koji ne zadovoljava potrebe poslovne jedinice koja vodi do njih da razviju svoje vlastite prilagođene aplikacije kako bi se zadovoljile njihove potrebe.

Razlog zašto tvrtke koriste „enterprise“ arhitekture jest da pomogne organizacijama bolje isplanirati svoja tehnološka rješenja kako bi se zadovoljile potrebe poslovanja. One su usmjerene na razvoj poslovnih rješenja koja će koristiti metodičke okvire i najbolje prakse industrije kako bi ostvarili organizacijsku misiju.

Potreba da se razviju nacrti, tranzicijski planovi, arhitektura repozitorija za podršku odlučivanja unutar poduzeća od presudne je važnosti koje će pomoći organizaciji donijeti pravu odluku u odabiru pravih proizvoda po cijeni koja ima smisla.