Zašto je sve teže biti inovativan i kako olakšati inovaciju

Inovacija je vjera ili njen izostanak, navodi stručnjak Hod Fleishman u pokušaju objašnjenja zašto je sve teže biti inovativan i kako se u samo dva koraka može potaknuti inovativnost. Naravno, glavni razlog izostanka značajnijih inovacija svakako leži u činjenici da je svijet povezaniji nego ikad i da je prostora za nešto novo nikad manje.

Samo, to ne znači da taj prostor ne postoji i da je nemoguće biti originalan. Stoga, u nastavku teksta donosimo ta dva koraka ili savjeta koja Fleishman nudi kako bi novim i postojećim poduzetnicima pomogao savladati prepreke koje nastaju kad se nalaze u situaciji da moraju nešto smisliti, ali im nikako ne ide.

Ali, prije svega, odlučio je secirati situaciju, objasniti kako se iz "nevjernika" pretvoriti u "vjernika". Za početak, potrebno je suočiti se s problemom jer inače niste svjesni da on postoji pa ga se neće ni savladati. Nadalje, potrebno je imati pristup tehnologiji i talentu kako bi se pronašla rješenja za problem. Na kraju, svaki potencijalni inovator mora biti svjestan da način na koji se stvari obavljaju u datom trenutku možda nije najbolji ili jedini. Nakon toga ste spremni(ji) za krenuti s inovacijom.

S obzirom na tehnološki napredak, problemi se lakše riješe, posrednici su sve nepotrebniji i zato su istinski problemi "zakopani" dublje nego ikad, no oni najuporniji će doći do njih, prepoznati ih pa ponuditi svijetu rješenje za njih, a sebe učiniti inovatorom. Evo kako to učiniti...

1. Pristup problemu

Za tako nešto potrebno je biti stručan na području kojim se bavite. Tek kad to postignete, možete zaključiti čini li se određena stvar jednostavno ili ne, odnosno, može li se činiti jednostavnije. Te, u konačnici, može li se pronaći nešto novo što bi ljudima olakšalo svakodnevicu. Za ovako nešto treba vremena, ali je prvi korak u pronalasku inovativnog rješenja. Nakon toga slijedi pokušaj izvođenja inovacije i implementacija.

2. Pristup tehnologiji

Nitko ne može imati sve što tehnologija nudi jer nitko nema neograničen proračun. Zato, sve što vam se nudi na tehnološkom planu morate prigrliti i koristiti. Ne jer će sve pomoći već upravo suprotno, neka tehnološka rješenja neće funkcionirati na pravi način i ponudit će vam ideju za dalje.URL članka Zašto je sve teže biti inovativan i kako olakšati inovaciju