Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

Foto: Fotolia

Rasprave o tome je li poduzetništvo “igra” za mlade još uvijek ne prestaju jer dovoljno je vidjeti primjere kao što su Mark Zuckerberg, Evan Spiegel, Elon Musk, Larry Page, Sergey Brin ili Steve Jobs. Naime, svi su postigli uspjeh prije 30. godine. Srećom, nije istina da je stvar u mladosti.

Svi navedeni su genijalci koji spadaju u neki svoj svijet, koji su bili na pravom mjestu u pravo vrijeme te jednostavno odskaču. Dokazuje to kroz istraživanje American Economic Review te navodi da je u današnje vrijeme zapravo produktivnije biti što stariji, zahvaljujući konkurenciji i stečenom iskustvu.

Jer, pogledajte ponovno sva imena s početka. Njihovi proizvodi bili su nešto što nije postojalo, a prostora je bilo daleko više nego što ga je sad. Konkurencija je bila slabija, globalizacija nije bila na vrhuncu. Zato se danas treba daleko više potruditi no što se trebalo prije dva, tri, četiri ili pet desetljeća. Naime, neće ni investitori više samo tako uskočiti na vaš "brod".

"Brojke nam sugeriraju da će prije uspjeti oni koji pokrenu biznis u srednjoj nego oni koji ga pokrenu u dvadesetima", navodi American Economic Review temeljeći se na saznanjima koja je sa svojim timom ostvario Pierre Azoulay s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology).

Za takav zaključak iskoristili su se postojeći podaci niza izvora, kao što su LBD (Longitudinal Business Database), porezne kartice i ASE (Annual Survey of Entrepreneurs). Ukupno, riječ je o 2,5 milijuna poduzetnika samo u Sjedinjenim Američkim Državama, od 1970. pa sve do danas. I, prosječna dob uspješnog poduzetnika iznosila je 42 godine. U najvišem tehnološkom sektoru prosječna dob je 43. Prosječna dob poduzetnika najbrže rastućih organizacija u SAD-u jest 45. Prosječna dob onih u top jedan posto je 43,7 godina, a onih u top pet posto najuspješnijih 42,1 godina.

Slobodno se na kraju priče može reći da su četrdesete nove dvadesete za poduzetnike...

Još iz kategorije

7 pitanja koje si trebate postaviti prije ulaska u poduzetništvo

7 pitanja koje si trebate postaviti prije ulaska u poduzetništvo

09.12.2019. komentiraj

Postati poduzetnik zvuči lako, ali svi koji su se okušali u toj avanturi znaju koliko je teško. Ponekad se pitaju što im je to uopće trebalo, ali kad to pitanje stigne - stiglo je prekasno! Da bismo vam donekle pomogli, u nastavku donosimo sedam pitanja koja si trebate postaviti prije no što odlučiti postati poduzetnik.

Mate Rimac tajnu svog uspjeha otkriva na Digital Takeoveru

Mate Rimac tajnu svog uspjeha otkriva na Digital Takeoveru

09.12.2019. komentiraj

U svom je poslovanju Mate Rimac uvijek bio korak ispred konkurencije, a više o svom uspjehu i poslovanju otkrit će na predavanju najvećeg regionalnog inovacijskog i transformacijskog summita i expoa.

Kako koristiti glazbu za podizanje produktivnosti i kreativnosti

Kako koristiti glazbu za podizanje produktivnosti i kreativnosti

04.12.2019. komentiraj

Glazba uistinu može biti pokretač na raznim razinama, od podizanja raspoloženja, borbe s teškim trenucima u životu, tijekom rekreacije, tijekom opuštanja, ali i tijekom posla. Iako mnoge organizacije, posebno u Hrvatskoj, još uvijek zaziru od glazbe, ona itekako pomaže za produktivnost.