Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

Foto: Fotolia

Rasprave o tome je li poduzetništvo “igra” za mlade još uvijek ne prestaju jer dovoljno je vidjeti primjere kao što su Mark Zuckerberg, Evan Spiegel, Elon Musk, Larry Page, Sergey Brin ili Steve Jobs. Naime, svi su postigli uspjeh prije 30. godine. Srećom, nije istina da je stvar u mladosti.

Svi navedeni su genijalci koji spadaju u neki svoj svijet, koji su bili na pravom mjestu u pravo vrijeme te jednostavno odskaču. Dokazuje to kroz istraživanje American Economic Review te navodi da je u današnje vrijeme zapravo produktivnije biti što stariji, zahvaljujući konkurenciji i stečenom iskustvu.

Jer, pogledajte ponovno sva imena s početka. Njihovi proizvodi bili su nešto što nije postojalo, a prostora je bilo daleko više nego što ga je sad. Konkurencija je bila slabija, globalizacija nije bila na vrhuncu. Zato se danas treba daleko više potruditi no što se trebalo prije dva, tri, četiri ili pet desetljeća. Naime, neće ni investitori više samo tako uskočiti na vaš "brod".

"Brojke nam sugeriraju da će prije uspjeti oni koji pokrenu biznis u srednjoj nego oni koji ga pokrenu u dvadesetima", navodi American Economic Review temeljeći se na saznanjima koja je sa svojim timom ostvario Pierre Azoulay s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology).

Za takav zaključak iskoristili su se postojeći podaci niza izvora, kao što su LBD (Longitudinal Business Database), porezne kartice i ASE (Annual Survey of Entrepreneurs). Ukupno, riječ je o 2,5 milijuna poduzetnika samo u Sjedinjenim Američkim Državama, od 1970. pa sve do danas. I, prosječna dob uspješnog poduzetnika iznosila je 42 godine. U najvišem tehnološkom sektoru prosječna dob je 43. Prosječna dob poduzetnika najbrže rastućih organizacija u SAD-u jest 45. Prosječna dob onih u top jedan posto je 43,7 godina, a onih u top pet posto najuspješnijih 42,1 godina.

Slobodno se na kraju priče može reći da su četrdesete nove dvadesete za poduzetnike...

Još iz kategorije

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.

Rođeni lideri ovo pitanje se nikad ne pitaju

Rođeni lideri ovo pitanje se nikad ne pitaju

09.06.2020. komentiraj

Liderom se može postati, ali neki se rađaju kao lideri i imaju karizmu zbog koje će ih ljudi oko njih pratiti gdje god išli, slušat će ih što god govorili i uvijek će od njih očekivati nešto veliko, očekivat će da imaju odgovore na sva pitanja...