Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.

Uostalom, u današnje vrijeme te nekad relevantne informacije, kao dob korisnika, spol ili lokacija, samo su djelić onoga što se nudi. Jer, sama analitika, količina raznih informacija i općenito baratanje njima, ponudili je pregršt alternativa i omogućava daleko bolje "targetiranje".

Konkretno, digitalno doba omogućilo je kreiranje "modernih plemena", skupina ljudi koji vjeruju u isti cilj ili jednostavno imaju identične svjetonazore. Što se moglo vidjeti na primjeru odabira Donalda Trumpa na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, ili na primjeru Brexita. I to je ono na što se brendovi moraju koncentrirati umjesto konstantne bitke za naklonost milenijalaca ili generacije Z, koje nemaju neke značajnije interese prema marketinškim trikovima koji su vrijedili svih ovih desetljeća.

Bolje je imati skupine iza sebe, kao što ima Apple. Oni djeluju kao "vojska" i sami će braniti čast brenda, kupovat će sve što se nudi i shvaćati to svojom obavezom, što znači da su odani. Filmski i glazbeni obožavatelji djeluju jednako, kao i oni koji vole video igre. Lišeni su objektivnosti i teško će okrenuti brendu leđa. Ako ih taj brend uspije "vezati" uz sebe duži period.

Naravno, to nije nimalo lako, ali za to služe sve te količine informacije koje se prikupljaju. Prema njima se može "opipati puls" korisnika te se prilagoditi onima koji su najbliže onome što nudite. Potom se morate potruditi svim silama zadržati kvalitetom te korisnike te ih slušati, komunicirati, dati im dojam da su bitni.

Kad ih pridobijete u tom smislu, imat ćete ih dugoročno uz sebe, a to je istinska pobjeda brenda, odnosno, marketinške kampanje.URL članka Vrijeme je da prilagodite marketing strategije