Vladimir Putin: Država koja bude predvodila razvoj umjetne inteligencije vladat će svijetom

Vladimir Putin: Država koja bude predvodila razvoj umjetne inteligencije vladat će svijetom

Foto: Wikipedia

Umjetna inteligencija tehnologija je koja određuje smjer ne samo industrije već i kompletnih zemalja. Dokaz tome jest posljednja izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina na ovu temu. Ona ujedno i objašnjava zašto Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina ulažu milijarde američkih dolara u AI razvoj.

“Tko postane lider na AI tržištu, postat će vladar svijeta”, rekao je u svom stilu Putin pred studentima u gradu Jaroslavlju pa nastavio: “Bila bi iznimno neželjena situacija kad bi netko sebi osigurao monopol na ovom polju. Mi (Rusija, op.a.) ćemo svoja saznanja na AI području sigurno dijeliti sa svijetom.”

Iako je tako nešto teško vjerovati, istina jest da bi AI u rukama samo jedne nacije donio neviđene prednosti, koje bi se mogle iskoristiti na području ratovanja, nažalost. Naravno, mogućnosti na drugim poljima bile bi od šire važnosti svima, a ne samo onima na političkim ili vojnim pozicijama. Primjerice, u medicini i obrazovanju. Ali, vjerojatno je svijet od takvog shvaćanja stvari još uvijek daleko, što potvrđuje i sam Putin jer u viziji budućnosti i AI nudi primjer ratovanja.

“Ratovi će se u budućnosti voditi dronovima i tko drugome uništi njihove, taj je pobijedio, druga strana neće imati nikakvu drugu mogućnost no predati se”, naglašava Putin.

Ovakva situacija viđena je nakon Drugog svjetskog rata, kad se također tehnološki napredak koristio u svrhu ratovanja. Srećom, od nekih svjetskih katastrofa smo pošteđeni jer Hladni rat vodio se drugim metodama, a pobijedio je tehnološki superiorniji. Rusija je bila tad na gubitničkoj strani, iako nije zaostajala kad se radilo o nuklearnom naoružanju ili letu u svemir. No, kasnije je zastala i čini se da hvata korak posljednjih godina.

Nadajmo se samo da će uistinu svoja saznanja na AI području dijeliti s drugima, a nadajmo se da će to činiti i svi ostali uključeni u ovu utrku. Pa kad naprave iskorak da ga ne naprave samo na ratnom planu već i širem, svima korisnijem...

Još iz kategorije

Imaju li mladi visokoobrazovani šanse u Hrvatskoj nakon školovanja

Imaju li mladi visokoobrazovani šanse u Hrvatskoj nakon školovanja

14.06.2018. komentiraj

Posljednji ovogodišnji Maraton karijera otvorio je aktualno i važno pitanje – mogu li mladi visokoobrazovani građani RH ostati u Hrvatskoj nakon školovanja i uspješno se zaposliti u svojoj struci. Nakon uspješno održanih susreta na FER-u, FPZG-u, FFZG-u i PMF-u, jučer je održan finalni susret na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Praktičan CRM pilot projekt za bolja tehnička znanja i poziciju na tržištu rada

Praktičan CRM pilot projekt za bolja tehnička znanja i poziciju na tržištu rada

13.06.2018. komentiraj

Microsoft, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Adacta predstavili su prve rezultate zajedničkog projekta suradnje sa studentima diplomskog studija EFZG-a na smjeru Marketing u akademskoj godini 2017/2018.

FER-ov startup inkubator predstavlja drugu generaciju polaznika

FER-ov startup inkubator predstavlja drugu generaciju polaznika

12.06.2018. komentiraj

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva danas će predstaviti drugu generaciju studenata uključenih u rad startup inkubatora SPOCK. U programu sudjeluju studenti Sveučilišta u Zagrebu i oni koji su završili studij unazad dvije godine.