TOP 10 najinovativnijih država na svijetu

TOP 10 najinovativnijih država na svijetu

Foto: DepositPhotos

Patenti su skup ekskluzivnih prava dobivenih od strane suverene države ili nadležnih vladinih tijela u zamjenu za javnu objavu izuma. Na taj se način već više od stoljeća i pol štiti poduzetnike i njihove ideje. Dapače, u lipnju je dodijeljen jubilarni deset milijunti patent, a tim povodm je Kempler Industries odlučio vidjeti koje zemlje i američke države imaju najviše patenata.

Dakle, prati se sve, od prvog patenta iz 1836. pa sve do posljednjeg u ovoj nam godini. Zanimljivo je da se u proteklih 20 godina broj dodijeljenih patenata povećao za 183 posto, sa 122,975 na 347,642. Također, treba znati da svega 49 posto prijavljenih patenata na kraju bude odobreno.

Kako god, prema svemu što se zna kroz noviju i nešto stariju povijest, moglo bi se pomisliti da su Sjedinjene Američke Države lider po broju odobrenih patenata, ali to nije slučaj, tek su na trećem mjestu. Ispred je Tajvan, što ne čudi toliko, ali i Izrael. S obzirom da ta država na Bliskom istoku ima nešto 8,5 milijuna stanovnika, naravno da se ne može s Amerikancima mjeriti u smislu kvantitete. Ne, u ovom istraživanju gleda se broj patenata po glavi stanovnika.

Zato su SAD na trećem mjestu. A slijede redom Južna Koreja, Japan, Švicarska, Dansa, Švedska, Finska i Njemačka. Kine nema, što ne čudi jer Kinezi nisu poznati po inovativnosti, oni su poznati po tome da tuđu ideju mogu replicirati i prodavati u širem obujmu, na efikasniji način, ali i jeftiniji, što je najbitnije u cijeloj priči. No, pomalo čudi da na listi nema Velike Britanije ili Indije.

Kad pak gledamo situaciju s američkim državama, najviše patenata po glavi stanovnika je očekivano u Kaliforniji koja je dom Silicijske doline. Zatim sljede Massachusetts, Washington, Minnesota i Vermont. Na samom su dnu Mississippi, Aljaska, Zapadna Virginia, Louisiana i Arkansas.

Još iz kategorije

Razvojni trendovi koji će donositi uspjeh

Razvojni trendovi koji će donositi uspjeh

20.02.2019. komentiraj

Pobjednici u poslovanju znatno su se promijenili u posljednjem desetljeću. Kada je počelo aktualno desetljeće, u 2010. godini, u svijetu se 10 najvećih burzovnih poduzeća po tržišnoj kapitalizaciji nalazilo u pet zemalja, samo su dvije bile iz tehnološkog sektora, a ni jedna nije vrijedila više od 400 milijardi dolara. Danas, svih 10 najboljih su u SAD-u i Kini, većinom su to tehnološke tvrtke, a neke su, barem privremeno, premašile vrijednost jednog trilijuna dolara.

4 razloga zašto je empatija dobra za poduzetništvo

4 razloga zašto je empatija dobra za poduzetništvo

13.02.2019. komentiraj

Lako je u današnje vrijeme biti ciničan, ipak nas se bombardira na sve strane 24 sata svakog dana u tjednu negativnim informacijama, ekstremnim vijestima, senzacionalističkim naslovima i prilozima... Stoga se vrlo jednostavno može pomisliti da su nasilje, seksizam, predrasude prema starijim osobama, ksenofobija i politička nekorektnost nešto čime se postiže uspjeh.

3 najgore poslovne greške koje novi poduzetnici najčešće rade

3 najgore poslovne greške koje novi poduzetnici najčešće rade

13.02.2019. komentiraj

Poduzetnici su ljudi kao i svi ostali, što znači da su skloni greškama. No, na putu prema uspjehu kakav prosječni čovjek ipak nema u svojim ambicijama, znaju činiti podosta nepotrebne pogreške, koje se lako može okarakterizirati i tupastima, dok bi “glupe” ipak bila prejaka riječ. Ipak se radi o početničkim propustima, spoticanjima... A kad se radi o tim pogreškama, tri su najčešće.