TOP 10 najinovativnijih država na svijetu

TOP 10 najinovativnijih država na svijetu

Foto: DepositPhotos

Patenti su skup ekskluzivnih prava dobivenih od strane suverene države ili nadležnih vladinih tijela u zamjenu za javnu objavu izuma. Na taj se način već više od stoljeća i pol štiti poduzetnike i njihove ideje. Dapače, u lipnju je dodijeljen jubilarni deset milijunti patent, a tim povodm je Kempler Industries odlučio vidjeti koje zemlje i američke države imaju najviše patenata.

Dakle, prati se sve, od prvog patenta iz 1836. pa sve do posljednjeg u ovoj nam godini. Zanimljivo je da se u proteklih 20 godina broj dodijeljenih patenata povećao za 183 posto, sa 122,975 na 347,642. Također, treba znati da svega 49 posto prijavljenih patenata na kraju bude odobreno.

Kako god, prema svemu što se zna kroz noviju i nešto stariju povijest, moglo bi se pomisliti da su Sjedinjene Američke Države lider po broju odobrenih patenata, ali to nije slučaj, tek su na trećem mjestu. Ispred je Tajvan, što ne čudi toliko, ali i Izrael. S obzirom da ta država na Bliskom istoku ima nešto 8,5 milijuna stanovnika, naravno da se ne može s Amerikancima mjeriti u smislu kvantitete. Ne, u ovom istraživanju gleda se broj patenata po glavi stanovnika.

Zato su SAD na trećem mjestu. A slijede redom Južna Koreja, Japan, Švicarska, Dansa, Švedska, Finska i Njemačka. Kine nema, što ne čudi jer Kinezi nisu poznati po inovativnosti, oni su poznati po tome da tuđu ideju mogu replicirati i prodavati u širem obujmu, na efikasniji način, ali i jeftiniji, što je najbitnije u cijeloj priči. No, pomalo čudi da na listi nema Velike Britanije ili Indije.

Kad pak gledamo situaciju s američkim državama, najviše patenata po glavi stanovnika je očekivano u Kaliforniji koja je dom Silicijske doline. Zatim sljede Massachusetts, Washington, Minnesota i Vermont. Na samom su dnu Mississippi, Aljaska, Zapadna Virginia, Louisiana i Arkansas.

Još iz kategorije

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

25.05.2019. komentiraj

Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu s procijenjenim ukupnim bogatstvom od jednog bilijuna američkih dolara, što nitko prije njega u povijesti čovječanstva nije uspio zabilježiti. Naravno, osnivač Amazona i Blue Origina te vlasnik Washington Posta nije mogao dogurati do takve situacije bez određenih vještina koje su ga izdvajale od drugih, brojnih konkurenata.

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

21.05.2019. komentiraj

Nakon prošlogodišnjeg, iznimno uspješnog natjecanja menadžera u organizaciji Algebrinog MBA programa, Visoko učilište Algebra najavljuje ovogodišnje izdanje u sklopu kojeg sadašnji i budući lideri imaju priliku dokazati svoje potencijale poslovnog upravljanja. Prijave su besplatne dok je vrijednost nagradnog fonda viša od 200.000 kuna, što će finalisti moći iskoristiti za e-Leadership MBA studij, Mini MBA program ili specijalizirane poslovne module koje provode Algebra i Kelley School of Business Sveučilišta u Indiani, SAD. Zainteresirane ekipe trebaju požuriti s prijavom za Leadership Talent Tournament jer je ova prilika otvorena samo do 1. lipnja.

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

20.05.2019. komentiraj

Obogatiti se nije lako, a jako teško može biti i ostati bogat jer samo jedan krivi potez i ostali ste bez svega. Ali, naravno da postoje savjeti i za to kako održati bogatstvo, nisu oni koji imaju novca škrtarili na njima pa vam ovdje donosimo njih deset koji su njima omogućili da ne izgube novac, odnosno, da ga ili održavaju ili povećavaju.