TOP 10 najinovativnijih država na svijetu

TOP 10 najinovativnijih država na svijetu

Foto: DepositPhotos

Patenti su skup ekskluzivnih prava dobivenih od strane suverene države ili nadležnih vladinih tijela u zamjenu za javnu objavu izuma. Na taj se način već više od stoljeća i pol štiti poduzetnike i njihove ideje. Dapače, u lipnju je dodijeljen jubilarni deset milijunti patent, a tim povodm je Kempler Industries odlučio vidjeti koje zemlje i američke države imaju najviše patenata.

Dakle, prati se sve, od prvog patenta iz 1836. pa sve do posljednjeg u ovoj nam godini. Zanimljivo je da se u proteklih 20 godina broj dodijeljenih patenata povećao za 183 posto, sa 122,975 na 347,642. Također, treba znati da svega 49 posto prijavljenih patenata na kraju bude odobreno.

Kako god, prema svemu što se zna kroz noviju i nešto stariju povijest, moglo bi se pomisliti da su Sjedinjene Američke Države lider po broju odobrenih patenata, ali to nije slučaj, tek su na trećem mjestu. Ispred je Tajvan, što ne čudi toliko, ali i Izrael. S obzirom da ta država na Bliskom istoku ima nešto 8,5 milijuna stanovnika, naravno da se ne može s Amerikancima mjeriti u smislu kvantitete. Ne, u ovom istraživanju gleda se broj patenata po glavi stanovnika.

Zato su SAD na trećem mjestu. A slijede redom Južna Koreja, Japan, Švicarska, Dansa, Švedska, Finska i Njemačka. Kine nema, što ne čudi jer Kinezi nisu poznati po inovativnosti, oni su poznati po tome da tuđu ideju mogu replicirati i prodavati u širem obujmu, na efikasniji način, ali i jeftiniji, što je najbitnije u cijeloj priči. No, pomalo čudi da na listi nema Velike Britanije ili Indije.

Kad pak gledamo situaciju s američkim državama, najviše patenata po glavi stanovnika je očekivano u Kaliforniji koja je dom Silicijske doline. Zatim sljede Massachusetts, Washington, Minnesota i Vermont. Na samom su dnu Mississippi, Aljaska, Zapadna Virginia, Louisiana i Arkansas.

Još iz kategorije

Može li pametni ured povećati i produktivnost vaših zaposlenika?

Može li pametni ured povećati i produktivnost vaših zaposlenika?

10.12.2018. komentiraj

Lideri IT odjela u manjim, srednjim i većim kompanijama morali bi se koristiti upravo dostupnom tehnologijom, uz dodatak ljudskih vještina, kako bi poboljšali produktivnost te brže i efikasnije postigli zacrtane ciljeve. Kako to ostvariti savjetuje pet svjetskih stručnjaka na IT području, odnosno, rukovodećim pozicija neke od kompanija.

Digitalni projekti za školarce u Algebri

Digitalni projekti za školarce u Algebri

30.11.2018. komentiraj

Algebrina Digitalna akademija, program digitalnog obrazovanja djece koji je ove školske godine ušao u treću godinu provedbe, uvodi mogućnost projektnog pohađanja nastave. Na svih 50 lokacija na kojima se provodi djeca mogu sudjelovati u programu po projektnom principu.

Budućnost je u paralelnom razvoju digitalne i kreativne inteligencije

Budućnost je u paralelnom razvoju digitalne i kreativne inteligencije

28.11.2018. komentiraj

Budućnost je digitalna, no potrebno je istovremeno snažno razvijati i neke druge vještine. Koje? Vještine budućnosti. Vještine koje je najteže naći na tržištu rada. To su one vještine koje ne mogu izvoditi strojevi: problem-solving vještine, kreativnost i inovativnost, prilagodljivost, vodstvo, emocionalna inteligencija.a