Tehnološki napredan prometni sustav cilj svake uređene države

Tehnološki napredan prometni sustav cilj svake uređene države

Foto: DepositPhotos

„Tema današnjeg foruma prati gospodarske izazove vremena u kojem živimo. Tehnološki napredan prometni sustav cilj je svake uređene države jer se njime postiže učinkovitiji transport putnika i roba, povećanje sigurnosti u prometu i manje onečišćenje okoliša. Zato i EU potiče razvoj inteligentnih transportnih sustava kako bi se zadovoljile potrebe za mobilnošću europskog gospodarstva i društva u cjelini“, istaknula je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj na otvaranju V4 gospodarskog foruma na temu informacijskih sustava u prometu.

Forum je organiziran povodom predsjedanja Češke Republike Višegradskom skupinom, koja obilježava 28 godina od svog nastanka pa se prisutnima obratio i veleposlanik Češke u Hrvatskoj Vladimír Zavázal. Poručio je kako su informacijski sustavi u prometu vrlo zanimljivo područje za suradnju između država članica V4 (Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke).

„Naše zemlje su bitan faktor u europskom gospodarstvu, države Višegradske skupine zajednički imaju 5. po veličini BDP u Europi i 12. u svijetu s više od 2 bilijuna dolara. Što se pametne prometne infrastrukture tiče, ona je jako bitna za ekonomije naših zemalja. Hrvatska kao poznata turistička destinacija treba posebno ulagati u ove moderne sustave koji će joj omogućiti učinkovitiji prijevoz putnika i otvaranje unutrašnjosti zemlje, kako za turizam, tako i za gospodarstvo“, izjavio je Zavázal.

Sudionici Foruma su imali priliku čuti sve o najnovijim trendovima u željezničkom prometu koji se prvenstveno odnose na automatizaciju i digitalizaciju. Moderna tehnologija optimizira prijevoz, štedi energiju i novac kompanijama i općenito uvodi željeznički sektor u novo doba praktički autonomnih vlakova.

U sklopu Foruma prezentirana je trenutna infrastruktura češkog željezničkog prometa s naglaskom na povećanje sigurnosti putnika, dok je situaciju u domaćem željezničkom prometu elaborirao predstavnik HŽ Infrastrukture.

Održana je i panel rasprava „Pametna i održiva mobilnost - trenutni trendovi i izazovi“, a sedamdesetak domaćih tvrtki i tvrtki iz zemalja V4 sudjelovalo je u razmjeni iskustava s područja prometa.

Još iz kategorije

Poduzetnici koji spavaju više su bolji u primjećivanju dobrih ideja

Poduzetnici koji spavaju više su bolji u primjećivanju dobrih ideja

11.10.2019. komentiraj

Vrijeme je ono što u jednakoj mjeri imaju Bill Gates i svaka osoba koja ovo čita. Jer, dan nam svima im 24 sata, što znači da će neki žrtvovati pokoji sat sna da bi ispunili što ih zanima. Samo, to nije dobro jer se odražava na naše psihofizičko stanje.

8 koraka za lakši ponedjeljak

8 koraka za lakši ponedjeljak

09.10.2019. komentiraj

Vikend je bio dobar u globalu, vrijeme savršeno, bilo je druženja s obitelji i prijateljima, ali svemu dođe kraj pa već poslijepodne u nedjelju krene razmišljanje o ponedjeljku... Poznat vam je ovakav scenarij? Mnogima koji rade od ponedjeljka do petka jest i to nije specifično samo za Hrvate već zaposlenike diljem svijeta.

Ravnopravnost u tehnološkom sektoru treba poticati

Ravnopravnost u tehnološkom sektoru treba poticati

04.10.2019. komentiraj

Booking.com, jedna od najvećih online tvrtki za putovanja, pokreće prijave za nagrade Technology Playmaker Awards za 2020. godinu, s ciljem promoviranja istaknutih žena u tehnološkom sektoru diljem svijeta. Booking.com je ove nagrade prvi put dodijelio 2017. godine, a njima se nagrađuju žene koje nadilaze granice izvrsnosti i inovacija te pokazuju odlike lidera u tehnološkom sektoru, čime služe kao inspiracija budućim generacijama lidera u sektoru. Ove su nagrade dio predanosti Booking.com-a da promovira raznolikost u tehnološkom sektoru tako da uklanja prepreke koje onemogućavaju prihvaćanje, slavi talentirane žene u tehnološkom sektoru i nadahnjuje sljedeću generaciju.