Tehnološki napredan prometni sustav cilj svake uređene države

Tehnološki napredan prometni sustav cilj svake uređene države

Foto: DepositPhotos

„Tema današnjeg foruma prati gospodarske izazove vremena u kojem živimo. Tehnološki napredan prometni sustav cilj je svake uređene države jer se njime postiže učinkovitiji transport putnika i roba, povećanje sigurnosti u prometu i manje onečišćenje okoliša. Zato i EU potiče razvoj inteligentnih transportnih sustava kako bi se zadovoljile potrebe za mobilnošću europskog gospodarstva i društva u cjelini“, istaknula je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj na otvaranju V4 gospodarskog foruma na temu informacijskih sustava u prometu.

Forum je organiziran povodom predsjedanja Češke Republike Višegradskom skupinom, koja obilježava 28 godina od svog nastanka pa se prisutnima obratio i veleposlanik Češke u Hrvatskoj Vladimír Zavázal. Poručio je kako su informacijski sustavi u prometu vrlo zanimljivo područje za suradnju između država članica V4 (Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke).

„Naše zemlje su bitan faktor u europskom gospodarstvu, države Višegradske skupine zajednički imaju 5. po veličini BDP u Europi i 12. u svijetu s više od 2 bilijuna dolara. Što se pametne prometne infrastrukture tiče, ona je jako bitna za ekonomije naših zemalja. Hrvatska kao poznata turistička destinacija treba posebno ulagati u ove moderne sustave koji će joj omogućiti učinkovitiji prijevoz putnika i otvaranje unutrašnjosti zemlje, kako za turizam, tako i za gospodarstvo“, izjavio je Zavázal.

Sudionici Foruma su imali priliku čuti sve o najnovijim trendovima u željezničkom prometu koji se prvenstveno odnose na automatizaciju i digitalizaciju. Moderna tehnologija optimizira prijevoz, štedi energiju i novac kompanijama i općenito uvodi željeznički sektor u novo doba praktički autonomnih vlakova.

U sklopu Foruma prezentirana je trenutna infrastruktura češkog željezničkog prometa s naglaskom na povećanje sigurnosti putnika, dok je situaciju u domaćem željezničkom prometu elaborirao predstavnik HŽ Infrastrukture.

Održana je i panel rasprava „Pametna i održiva mobilnost - trenutni trendovi i izazovi“, a sedamdesetak domaćih tvrtki i tvrtki iz zemalja V4 sudjelovalo je u razmjeni iskustava s područja prometa.

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.