Tehnološki napredan prometni sustav cilj svake uređene države

Tehnološki napredan prometni sustav cilj svake uređene države

Foto: DepositPhotos

„Tema današnjeg foruma prati gospodarske izazove vremena u kojem živimo. Tehnološki napredan prometni sustav cilj je svake uređene države jer se njime postiže učinkovitiji transport putnika i roba, povećanje sigurnosti u prometu i manje onečišćenje okoliša. Zato i EU potiče razvoj inteligentnih transportnih sustava kako bi se zadovoljile potrebe za mobilnošću europskog gospodarstva i društva u cjelini“, istaknula je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj na otvaranju V4 gospodarskog foruma na temu informacijskih sustava u prometu.

Forum je organiziran povodom predsjedanja Češke Republike Višegradskom skupinom, koja obilježava 28 godina od svog nastanka pa se prisutnima obratio i veleposlanik Češke u Hrvatskoj Vladimír Zavázal. Poručio je kako su informacijski sustavi u prometu vrlo zanimljivo područje za suradnju između država članica V4 (Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke).

„Naše zemlje su bitan faktor u europskom gospodarstvu, države Višegradske skupine zajednički imaju 5. po veličini BDP u Europi i 12. u svijetu s više od 2 bilijuna dolara. Što se pametne prometne infrastrukture tiče, ona je jako bitna za ekonomije naših zemalja. Hrvatska kao poznata turistička destinacija treba posebno ulagati u ove moderne sustave koji će joj omogućiti učinkovitiji prijevoz putnika i otvaranje unutrašnjosti zemlje, kako za turizam, tako i za gospodarstvo“, izjavio je Zavázal.

Sudionici Foruma su imali priliku čuti sve o najnovijim trendovima u željezničkom prometu koji se prvenstveno odnose na automatizaciju i digitalizaciju. Moderna tehnologija optimizira prijevoz, štedi energiju i novac kompanijama i općenito uvodi željeznički sektor u novo doba praktički autonomnih vlakova.

U sklopu Foruma prezentirana je trenutna infrastruktura češkog željezničkog prometa s naglaskom na povećanje sigurnosti putnika, dok je situaciju u domaćem željezničkom prometu elaborirao predstavnik HŽ Infrastrukture.

Održana je i panel rasprava „Pametna i održiva mobilnost - trenutni trendovi i izazovi“, a sedamdesetak domaćih tvrtki i tvrtki iz zemalja V4 sudjelovalo je u razmjeni iskustava s područja prometa.

Još iz kategorije

Kako koristiti glazbu za podizanje produktivnosti i kreativnosti

Kako koristiti glazbu za podizanje produktivnosti i kreativnosti

04.12.2019. komentiraj

Glazba uistinu može biti pokretač na raznim razinama, od podizanja raspoloženja, borbe s teškim trenucima u životu, tijekom rekreacije, tijekom opuštanja, ali i tijekom posla. Iako mnoge organizacije, posebno u Hrvatskoj, još uvijek zaziru od glazbe, ona itekako pomaže za produktivnost.

Što za vas znači uspjeh?

Što za vas znači uspjeh?

01.12.2019. komentiraj

Autorica, mentor za bolje poslovanje i govornica Debbie Allen godinama prati poslovni svijet, pomaže poduzetnicima ostvariti uspjeh te je svjesna nekih grešaka, kao i kvalitetnih poteza, potrebnih za ostvarenje ciljeva.

6 pravila za uspjeh u poduzetništvu

6 pravila za uspjeh u poduzetništvu

27.11.2019. komentiraj

Poduzetnici ne dolaze lako do uspjeha, ali vole podijeliti iskustva s drugima, a da bi se to proširilo izvan kruga poznanstava pobrinula se Cheryl Snap Conner, izvršna direktorica (CEO) kompanije SnappConner PR.