Tehnike za optimiziranje serverskih sustava

Poslovni uspjeh i sposobnost reagiranja na promijene u industriji ili ekonomskom tržištu postaje sve više ovisi o tvrtkinoj IT infrastrukturi i njezinoj učinkovitosti. Uz mnoge nedavne promjene u IT tehnologijama, IT odjeli postali su skuplji i složeniji za upravljanje i držanje koraka s promjenama.

Mnoge tvrtke moraju unaprijediti i optimizirati svoje IT sustave kako bi njihova poslovanja bila što učinkovitija. Jedan od najvažnijih aspekata svakog IT odjela su poslužitelji i kako ti poslužitelji mogu biti optimizirani za povećanje performansi i upravljivosti uz smanjenje troškova poslovanja.

Usvajanje novih tehnologija poput cloud computinga i virtualiziranih poslužitelja su korisne za optimizaciju poslužitelja, kao što su centralizacija i konsolidacija tehnika. Ove strategije mogu ubrzati implementaciju i povećati učinkovitost i performanse poslužitelja.

Donosimo neke tehnike kojima tvrtke mogu poboljšati svoje poslužitelje i ostvariti dobre rezultate.

Centralizacija

Ova tehnika uključuje konsolidaciju poslužitelja na manji broj serverskih mjesta. Prednosti ove tehnike optimizacije poslužitelja prvenstveno su smanjenje troškova,lakše upravljanje IT okruženjem, povećanje naplativosti podataka, smanjen sigurnosni rizik zbog manjeg broja serverskih mjesta koje je potrebno zaštititi.

Fizička konsolidacija

Ovo je vrlo česta strategija optimizacije poslužitelja i zahtjeva zamjenu postojećih poslužitelja s nekoliko moćnijih poslužiteljskih sustava. Prednosti ove strategije su optimizirano korištenje preostalih poslužitelja, poboljšana upravljivost, manja potrošnja električne energije i niži troškovi održavanja hardvera.

Integriranje aplikacija

To je tehnika u kojoj se više aplikacija konsolidira na manje poslužitelja i operativnih sustava čineći poslovne procese puno lakšim za rukovanje. Ključne prednosti ove tehnike su optimizirane performanse cijelog IT sustava, smanjenje administrativnih troškova i poboljšanje poslovne automatizacije.

Virtualizacija poslužitelja

Virtualizacija je tehnika kojom se na jednom fizičkom poslužitelju kreira više virtualnih poslužitelja. Ova tehnika pomaže u pojednostavljenju IT infrastrukture, izoliranjem pojedinih računala u sigurne poslužiteljske sustave koji imaju pristup poslovnom operativnom sustavu i aplikacija ma. Ova tehnika štedi prostor, smanjuje potrošnju i troškove električne energije, te jača sigurnost i upravljivost.URL članka Tehnike za optimiziranje serverskih sustava