Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast

Ima stvari koje ne možete ispravno protumačiti i u potpunosti iskoristiti dok ne shvatite da imaju više dimenzija. Znanstvenici su se dugo mučili s objašnjavanjem svjetlosti dok nisu uvidjeli da svjetlost ima dualni karakter - u isto vrijeme se ponaša i kao čestica i kao val. Takvih dualizama oko nas ima više nego što mislimo. I često probleme pokušavamo riješiti gledajući samo kroz jednu prizmu te se pritom čudimo zašto nema rezultata.

Jedan takav dualizam nalazimo u organizacijama. Organizacije današnjice su kompleksni socio-tehnički sustavi u kojima je tehnologija neodvojivo isprepletena s organizacijskim procesima. Stoga nije čudno da pokušaji unaprjeđenja koji se temelje samo na tehničkim ili samo na organizacijskim aspektima u pravilu ne donose očekivane rezultate. Baš kao što za potpuno iskorištavanje svjetlosti moramo prihvatiti da je ona istovremeno i čestica i val, tako i za optimalno funkcioniranje organizacije moramo istovremeno štimati i tehničke i organizacijske aspekte.

DevOps je način rada koji se u općem smislu bavi upravo ovim usklađivanjem tehničke i procesne prirode organizacija kako bi one funkcionirale optimalno. Patrick Debois, poznatiji i kao „kum DevOps-a“ jer je autor tog termina, kaže da je DevOps sve ono što se u organizaciji događa kako bi se uklonilo trenje u procesu kreiranja vrijednosti za korisnika, a koje je uzrokovano organizacijskim silosima. Takvi silosi se ruše samo zajedničkim tehničkim i organizacijskim naporima.

Optimiziranje kompleksnih socio-tehničkih sustava nije trivijalan posao. Za tako nešto ne postoji one-size-fits-all recept, ali postoje dobre prakse i iskustva drugih ljudi koji su na istom tom putu. Newsletter i podcast 0800-DEVOPS ( https://croz.net/0800-devops/?utm_medium=social_organic&utm_source=ict_business&utm_campaign=0800_devops ) širi upravo te ideje i iskustva thought leadera u industriji kako bi na vlastiti put unaprjeđenja krenuli dobro pripremljeni. Dobro je znati kamo idemo, ali je još bolje imati uza se navigaciju koja pokazuje kako napredujemo i koje su nam opcije na raspolaganju.

Newsletter i podcast 0800-DEVOPS danas pokriva širok raspon tema o tehničkoj izvrsnosti, organizacijskoj transformaciji, poboljšanjima i produktivnosti. Ipak, glavna ideja ostaje ista – napredujmo zajedno, radimo pametnije i budimo bolji nego jučer. S tom mišlju, izdvajamo neka od najpopularnijih izdanja 0800-DEVOPS newslettera.

Suradnja s konzultantskim tvrtkama – Courtney Kissler

Nije lako voditi uspješnu organizaciju, ali Courtney Kissler, CTO iz tvrtke za e-trgovinu Zulily, ima asa u rukavu. Podijelila je s nama savjete i trikove za uspješnu suradnju s konzultantskim tvrtkama ( https://croz.net/news/0800-devops-28-collaborating-with-consulting-companies-with-courtney-kissler/?utm_medium=social_organic&utm_source=ict_business&utm_campaign=0800_devops&utm_content=courtney_kissler ).

“Cilj je stvoriti suradnju koja radi razliku. Uspješan angažman najčešće dovodi do još opsežnijeg angažmana unutar tvrtke, ali i s drugim tvrtkama. Treba težiti win-win situaciji koja donosi vrijednost i tvrtki i konzultantima. A tada te uspješne obrasce ponašanja možete primijeniti i na druge angažmane.”

-          Courtney Kissler, CTO, Zulily

Od projekta do proizvoda – Mik Kersten

Izvršni direktor tvrtke Tasktop, Mik Kersten, ima bogato iskustvo na management pozicijama, ali i u isporuci softvera. Godine rada pokazale su mu da nešto nije u redu s načinom kako isporučujemo softver. S Mikom sam razgovarao o aktualnim problemima isporuke softvera ( https://croz.net/news/0800-devops-18-mik-kersten-project-to-product-and-a-handful-of-good-virtual-conferences/?utm_medium=social_organic&utm_source=ict_business&utm_campaign=0800_devops&utm_content=mik_kersten ) i disbalansu između poslovanja i IT-a s kojim se susreću mnoge organizacije.

“Cilj nam je pronaći zajednički model mjerenja dinamike isporuke softvera koji zadovoljava i tehnološku i poslovnu stranu. Dakle, ne radi se o tome koliko brzo agilni tim nešto završi, već o vremenu potrebnom za izlazak na tržište s novom vrijednosti za klijenta.”

- Mik Kersten, CEO, Tasktop

Kognitivno opterećenje - Manuel Pais

Koautor knjige Team Topologies Manuel Pais bio je glavni govornik na našoj online konferenciji QEDx. Govorio je o Tetrisu i kognitivnom opterećenju ( https://croz.net/news/0800-devops-21-manuel-pais-instagram-agile-and-empowered-teams/?utm_medium=social_organic&utm_source=ict_business&utm_campaign=0800_devops&utm_content=manuel_pais ), odnosno kroz analogiju s bezvremenskom igrom Tetris, dočarao je što sve ne valja s načinom kako danas isporučujemo softver.

“Kockice Tetrisa koje popunjavaju okvir možemo gledati kao svojevrsno kognitivno opterećenje tima koji razvija softver. Različite kockice možemo gledati kao različite aspekte, znanja, koncepte i vještine koje tim treba imati.”

- Manuel Pais, koautor knjige Team Topologies

Ovo su samo dijelovi zanimljivih intervjua s DevOps stručnjacima i gostima 0800-DEVOPS newslettera. Svakako bacite oko na arhivu epizoda ( https://croz.net/0800-devops/?utm_medium=social_organic&utm_source=ict_business&utm_campaign=0800_devops ) i uživajte u podcastima, intervjuima i preporukama knjiga.URL članka Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast