Strahovi u prodaji

Strahovi u prodaji

Foto: Fotolia

Kada radimo u prodaji imamo određene strahove koji nas sputavaju da damo maksimum od sebe te često, nesvjesno, odustanemo od potencijalnih klijenata. Prvi strah je strah od odbijanja. Kada treba dogovoriti sastanak ili se naći oči u oči sa strankom, strah nas je kako ćemo biti odbijeni. Zapamtite da niste ni zadnji niti prvi koji tako misli, a oni koji prevladaju taj strah, ti pobjeđuju.

Morate shvatiti da to što su vas odbili znači sljedeće – nisu oni mene odbili jer moja ponuda ne valja, nego zato što nisu shvatili kako su dobru priliku propustili. Razumijete foru....okrenite stvar na pozitivu. Onda se okrenite drugim klijentima koji će shvatiti da pred njima stoji nešto što je korisno za njih i njihovo poslovanje. Brojka poziva i sastanaka je vrlo važna. Koliko god više poziva i sastanaka dogovorite toliko ćete imati uspješniju prodaju. Sve je stvar količine i upornosti u prodaji.

Isto tako, možete imati strahove kako niste prodali dovoljnu količinu nečega ovaj mjesec te da će se to preslikati  na idući mjesec i onda....zaboravite takvo razmišljanje. Svi mi imamo loše periode u životu – u braku, na poslu, u odnosima sa prijateljima, kolegama, pa je ista stvar i u prodaji.

Jedan mjesec, eventualno dva, mogu biti loša, no onda će opet svanuti sunce i to samo onda ako ste vi sigurni u to. Ako izgubite samopouzdanje, loše vam se piše. Prodaja je za one koji su sigurni u sebe i u ono što nude na tržištu, par loših rezultata im daje samo poticaj za dalje i ne predaju se samo tako lako. Postoji i strah od nastupa, kako ćete se prezentirati kod klijenta.

Bilo bi dobro da vježbate pred ogledalom, simulirate sastanak sa nekim klijentom te da ispred ogledala „glumite“ prodavača. Nabacite osmijeh, pružite ruku i zračite vedrinom. To vam je sasvim dovoljno da pridobijete pažnju klijenata i zapamtite kako puno puta vi prodajete samog sebe a tek onda proizvod ili uslugu. Nema strahova nego samo naprijed u osvajanje tržišta...

Još iz kategorije

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

24.01.2020. komentiraj

Poduzetnici konstantno moraju biti u pokretu i konstantno se moraju nanovo izgrađivati jer status quo može označiti njihov krah. Takav pritisak nešto je s čime se samo najbolji mogu nositi jer nikad ne prestaje, posebno u današnjem ubrzanom vremenu. Zato, treba osluškivati tržište, tražiti načine kako se pozicionirati i napraviti iskorak.

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.