Što napraviti nakon odrađenog intervjua za posao?

Sjedinjene Američke Države jedan su drugi svijet u odnosu na Hrvatsku, ali s vremenom ono što vrijedi kod njih, dolazi kod nas. Stoga, nije na odmet pripremiti se unaprijed i čekati da situacija bude povoljnija za vas, ukoliko već ne možete "preko bare" stvarati novi život. Ili nastavljati aktualni.

Ponajviše se tako nešto vidi u primjerima vezanima za pronalazak posla. Dok kod nas svako odstupanje od traženog prilikom razgovora za posao može proći po zlu, američki poslodavci to će gledati kao plus. Primjerice, dođete na razgovor s unaprijed pripremljenim projektom vezanim za kompaniju u kojoj se želite zaposliti. Kod nas bi se to gledalo kao nametanje i ispalo bi negativno, ali kod američkog poslodavca to je znak proaktivnosti i pokazivanja entuzijazma.

Isto tako, u SAD-u postoji cijela industrija vezana uz pronalazak posla. Stručnjaci koji evaluiraju životopise i pripremaju vas za razgovore. Naravno, sve to se plaća, ali ne bi se plaćalo da nema pokrića. Pa tako - iako će se ljudima s ovih prostora koji čitaju ovaj tekst to činiti apstraktno - postoje savjeti kako se ponašati nakon razgovora za posao.

Konkretno, izvršni direktor (CEO) Resume Go Peter Yang, odlučio ih je otkriti i to na temelju svog dvadesetogodišnjeg iskustva u industriji koja se tiče "menadžera za zapošljavanje". Dakle, on tvrdi da se svaka osoba nakon razgovora za posao mora javiti potencijalnom poslodavcu ili onome tko je vodio razgovor za posao minimalno jednom.

U prvoj e-mail poruci, a mora biti poslana najkasnije 48 sati od razgovora, treba se zahvaliti na iskazanom vremenu i želji da se sasluša baš vas. Yang tvrdi da to pokazuje motivaciju i entuzijazam, iznimnu želju za dobivanje posla.

Zatim, sljedeći e-mail treba poslati tjedan do dva nakon prvog, ali samo ako nema povratnog odgovora. U njemu treba pitati u kojoj fazi je proces zapošljavanja i kako vi osobno kotirate u tom procesu. Također, te poruke treba slati nakon 14 sati, tad su veće šanse da će ih se vidjeti.URL članka Što napraviti nakon odrađenog intervjua za posao?