Savjeti za bolje pregovaranje

Savjeti za bolje pregovaranje

Foto: Fotolia

Umjetnost pregovaranja nešto je s čime se ipak treba roditi, ali nije nemoguće naučiti biti što bolji pa da u prvoj sljedećoj prilici ne bi došlo do neke katastrofalne pogreške koja bi mogla stajati mnogo novca.

Stručnjak Kevin J. Ryan svima koji se osjećaju nedovoljno spremnima sami uskočiti u pregovaračke vode nudi jednostavne savjete kako to učini što bolje i bezbolnije, s maksimalnim rezultatom.

1. Počnite pozitivno, koristite komplimente

Lijepa riječ otvara sva vrata i to nije floskula. Odmah u startu pregovaranja nađite priliku za udijeliti kompliment, čime ćete stvoriti ugodniju atmosferu i kasnije će sve biti lakše. Samo, nemojte forsirati.

2. Dajte do znanja da ste spremni

Ne ustručavajte se govoriti o tematici koja vas se tiče u detalje jer tako pokazujete da znate mnogo i imate samopouzdanja. Također, sprečavate mogućnostu da vas se ulovi na krivoj nozi.

3. Saznajte što misle

Prije nego se odlučite reći svoju ponudu pitajte drugu stranu što nudi. Time im dajete na važnosti, a i izbijate možda pokoji adut iz rukava. Također, ako prvi pitate kakva je ponuda, bit će to faktor iznenađenja i možda bude u vašu korist.

4. Pozovite se na autoritete

Malo tko će odmah pristati na ponudu koja se stavi pred njih pa da biste sve pridobili na svoju stranu pozovite se na autoritete. Tipa, Mark Zuckerberg je išao u rizik i kupio WhatsApp za 26 milijardi američkih dolara i vratilo mu se. Naravno, koncentrirajte se na primjere iz svog polja.

5. Tražite odgovore

Nakon što ste izložili što ste imali, počnite zahtijevati odgovore, budite i malo agresivniji nego tijekom cijelog razgovora. Okrenite sve na svoju stranu, ispitajte koliko detalja znaju, pokažite im da ste vi taj koji vodi glavnu riječ. Kad to uspijete, imate sve u svojim rukama i postići ćete najbolji rezultat u pregovaranju.

Još iz kategorije

Imaju li mladi visokoobrazovani šanse u Hrvatskoj nakon školovanja

Imaju li mladi visokoobrazovani šanse u Hrvatskoj nakon školovanja

14.06.2018. komentiraj

Posljednji ovogodišnji Maraton karijera otvorio je aktualno i važno pitanje – mogu li mladi visokoobrazovani građani RH ostati u Hrvatskoj nakon školovanja i uspješno se zaposliti u svojoj struci. Nakon uspješno održanih susreta na FER-u, FPZG-u, FFZG-u i PMF-u, jučer je održan finalni susret na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Praktičan CRM pilot projekt za bolja tehnička znanja i poziciju na tržištu rada

Praktičan CRM pilot projekt za bolja tehnička znanja i poziciju na tržištu rada

13.06.2018. komentiraj

Microsoft, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Adacta predstavili su prve rezultate zajedničkog projekta suradnje sa studentima diplomskog studija EFZG-a na smjeru Marketing u akademskoj godini 2017/2018.

FER-ov startup inkubator predstavlja drugu generaciju polaznika

FER-ov startup inkubator predstavlja drugu generaciju polaznika

12.06.2018. komentiraj

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva danas će predstaviti drugu generaciju studenata uključenih u rad startup inkubatora SPOCK. U programu sudjeluju studenti Sveučilišta u Zagrebu i oni koji su završili studij unazad dvije godine.