Prosječna starost uspješnih osnivača poduzeća je znatno viša nego što mislite

Prosječna starost uspješnih osnivača poduzeća je znatno viša nego što mislite

Foto: Shutterstock

Percepcija o uspješnim poduzetnicima jest da su redom mladi ljudi čije su ideje osvojile svijet pa ih učinile milijarderima ili multimilijunašima vrlo rano. Ali, stvarnost jest da su mladi ipak rijetkost jer prosječna starost osnivača uspješnog startupa jest 45 godina.

Otkrio je to Harvard Business Review pa možda time malo promijeni tu iskrivljenu percepciju. Također, nije u istraživanju praćeno samo koliko godina imaju osnivači startupa, već i kompanija. Pa tako softversku kompaniju u prosjeku pokreću osobe starosti 40 godina, dok na drugim područjima brojka raste. Primjerice, ako se radi o biotehnologiji ili nafti, osnivači su u prosjeku stari 47 godina.

Sve ovo zapravo nije nikakva slučajnost, stariji poduzetnici imaju više iskustva, pokušavali su sigurno prije postizanja uspjeha pokrenuti posao te na greškama ponešto naučili. Mladi tek moraju proći taj put, osim ako nisu imali sreće pa odmah svijetu donijeli Microsoft, Apple, Dell, Oracle, Google, Facebook, YouTube ili WhatsApp.

Ma, čak kad se radi i o navedenim kompanijama u tehnološkoj industriji, svaku od njih na noge su postavljali iskusni stručnjaci. Jer, koliko god mladi genijalci znali o onome čime se bave, znanja o poslovanju i svime s čime se moraju suočiti na putu prema uspjehu imaju vrlo malo, ako uopće imaju.

"Poduzetnici s tri ili više godina iskustva imaju 85 posto veće šanse da pokrenu uspješan posao od onih koji imaju manje iskustva, ukoliko je posao koji žele pokrenuti u sferi njihove stručnosti", navodi Harvard Business Review.

Stoga, zaključak cijele priče jest da ono što nam govore slučajevi velikana industrije kao što su Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Bill Gates ili Larry Page nudi samo polovični dio priče, ako i toliko. Oni su krema, oni brišu sve one neuspješne pokušaje u Silicijskoj dolini, o kojima ništa ne znamo. No, to ne znači da neuspjeh ne postoji. Ne, on je sastavni dio svakog uspjeha, a brojke kažu da u velikoj većini poduzetnici sazriju s 45 godina, nakon što steknu minimalno tri godine iskustva u određenom polju od svog interes ili stučnosti...

Još iz kategorije

Još tjedan dana do početka velikog izdanja konferencije „The Art of Feminine Leadership“

Još tjedan dana do početka velikog izdanja konferencije „The Art of Feminine Leadership“

18.01.2019. komentiraj

Prva konferencija koja slavi ženske vještine vodstva, u petak 25. siječnja u 9h otvara svoja vrata u Cinestar Branimir Centru. U osam sati inspirativnog programa čak 500 sudionika dobit će odgovore na neka od glavnih pitanja današnjice koji će im pomoći da se pripreme za budućnost uspješnog poslovanja.

TOP 5 izazova s kojima se suočavaju današnji B2B prodajni timovi

TOP 5 izazova s kojima se suočavaju današnji B2B prodajni timovi

31.12.2018. komentiraj

Ponajveći dio „putovanja“ svakog kupca odvija se bez njihova znanja, iza zatvorenih vrata i između marketinških stručnjaka koji traže najbolje načine za plasman proizvoda i pronalazak istih tih kupaca. Naravno, izazovi su sve veći jer je konkurencija na tržištu sve veća iz dana u dan, što znači da se stručnjaci moraju nadograđivati također iz dana u dan.

Četiri stvari koje svako poduzeće mora znati o generaciji Z

Četiri stvari koje svako poduzeće mora znati o generaciji Z

29.12.2018. komentiraj

Generacija Y, poznatija kao milenijalci, odrasla je i polako preuzima kontrolu nad raznim industrijama pa se nekako polako primaklo vrijeme za otkrivati generaciju Z. Jer, riječ je o osobama rođenima između 1995. i 2012. godine, a s obzirom da čine 25 posto ukupne populacije Sjedinjenih Američkih Država, veća su skupina no Baby boomersi ili milenijalci.