Prosječna starost uspješnih osnivača poduzeća je znatno viša nego što mislite

Prosječna starost uspješnih osnivača poduzeća je znatno viša nego što mislite

Foto: Shutterstock

Percepcija o uspješnim poduzetnicima jest da su redom mladi ljudi čije su ideje osvojile svijet pa ih učinile milijarderima ili multimilijunašima vrlo rano. Ali, stvarnost jest da su mladi ipak rijetkost jer prosječna starost osnivača uspješnog startupa jest 45 godina.

Otkrio je to Harvard Business Review pa možda time malo promijeni tu iskrivljenu percepciju. Također, nije u istraživanju praćeno samo koliko godina imaju osnivači startupa, već i kompanija. Pa tako softversku kompaniju u prosjeku pokreću osobe starosti 40 godina, dok na drugim područjima brojka raste. Primjerice, ako se radi o biotehnologiji ili nafti, osnivači su u prosjeku stari 47 godina.

Sve ovo zapravo nije nikakva slučajnost, stariji poduzetnici imaju više iskustva, pokušavali su sigurno prije postizanja uspjeha pokrenuti posao te na greškama ponešto naučili. Mladi tek moraju proći taj put, osim ako nisu imali sreće pa odmah svijetu donijeli Microsoft, Apple, Dell, Oracle, Google, Facebook, YouTube ili WhatsApp.

Ma, čak kad se radi i o navedenim kompanijama u tehnološkoj industriji, svaku od njih na noge su postavljali iskusni stručnjaci. Jer, koliko god mladi genijalci znali o onome čime se bave, znanja o poslovanju i svime s čime se moraju suočiti na putu prema uspjehu imaju vrlo malo, ako uopće imaju.

"Poduzetnici s tri ili više godina iskustva imaju 85 posto veće šanse da pokrenu uspješan posao od onih koji imaju manje iskustva, ukoliko je posao koji žele pokrenuti u sferi njihove stručnosti", navodi Harvard Business Review.

Stoga, zaključak cijele priče jest da ono što nam govore slučajevi velikana industrije kao što su Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Bill Gates ili Larry Page nudi samo polovični dio priče, ako i toliko. Oni su krema, oni brišu sve one neuspješne pokušaje u Silicijskoj dolini, o kojima ništa ne znamo. No, to ne znači da neuspjeh ne postoji. Ne, on je sastavni dio svakog uspjeha, a brojke kažu da u velikoj većini poduzetnici sazriju s 45 godina, nakon što steknu minimalno tri godine iskustva u određenom polju od svog interes ili stučnosti...

Još iz kategorije

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

25.05.2019. komentiraj

Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu s procijenjenim ukupnim bogatstvom od jednog bilijuna američkih dolara, što nitko prije njega u povijesti čovječanstva nije uspio zabilježiti. Naravno, osnivač Amazona i Blue Origina te vlasnik Washington Posta nije mogao dogurati do takve situacije bez određenih vještina koje su ga izdvajale od drugih, brojnih konkurenata.

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

21.05.2019. komentiraj

Nakon prošlogodišnjeg, iznimno uspješnog natjecanja menadžera u organizaciji Algebrinog MBA programa, Visoko učilište Algebra najavljuje ovogodišnje izdanje u sklopu kojeg sadašnji i budući lideri imaju priliku dokazati svoje potencijale poslovnog upravljanja. Prijave su besplatne dok je vrijednost nagradnog fonda viša od 200.000 kuna, što će finalisti moći iskoristiti za e-Leadership MBA studij, Mini MBA program ili specijalizirane poslovne module koje provode Algebra i Kelley School of Business Sveučilišta u Indiani, SAD. Zainteresirane ekipe trebaju požuriti s prijavom za Leadership Talent Tournament jer je ova prilika otvorena samo do 1. lipnja.

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

20.05.2019. komentiraj

Obogatiti se nije lako, a jako teško može biti i ostati bogat jer samo jedan krivi potez i ostali ste bez svega. Ali, naravno da postoje savjeti i za to kako održati bogatstvo, nisu oni koji imaju novca škrtarili na njima pa vam ovdje donosimo njih deset koji su njima omogućili da ne izgube novac, odnosno, da ga ili održavaju ili povećavaju.