Prosječna starost uspješnih osnivača poduzeća je znatno viša nego što mislite

Prosječna starost uspješnih osnivača poduzeća je znatno viša nego što mislite

Foto: Shutterstock

Percepcija o uspješnim poduzetnicima jest da su redom mladi ljudi čije su ideje osvojile svijet pa ih učinile milijarderima ili multimilijunašima vrlo rano. Ali, stvarnost jest da su mladi ipak rijetkost jer prosječna starost osnivača uspješnog startupa jest 45 godina.

Otkrio je to Harvard Business Review pa možda time malo promijeni tu iskrivljenu percepciju. Također, nije u istraživanju praćeno samo koliko godina imaju osnivači startupa, već i kompanija. Pa tako softversku kompaniju u prosjeku pokreću osobe starosti 40 godina, dok na drugim područjima brojka raste. Primjerice, ako se radi o biotehnologiji ili nafti, osnivači su u prosjeku stari 47 godina.

Sve ovo zapravo nije nikakva slučajnost, stariji poduzetnici imaju više iskustva, pokušavali su sigurno prije postizanja uspjeha pokrenuti posao te na greškama ponešto naučili. Mladi tek moraju proći taj put, osim ako nisu imali sreće pa odmah svijetu donijeli Microsoft, Apple, Dell, Oracle, Google, Facebook, YouTube ili WhatsApp.

Ma, čak kad se radi i o navedenim kompanijama u tehnološkoj industriji, svaku od njih na noge su postavljali iskusni stručnjaci. Jer, koliko god mladi genijalci znali o onome čime se bave, znanja o poslovanju i svime s čime se moraju suočiti na putu prema uspjehu imaju vrlo malo, ako uopće imaju.

"Poduzetnici s tri ili više godina iskustva imaju 85 posto veće šanse da pokrenu uspješan posao od onih koji imaju manje iskustva, ukoliko je posao koji žele pokrenuti u sferi njihove stručnosti", navodi Harvard Business Review.

Stoga, zaključak cijele priče jest da ono što nam govore slučajevi velikana industrije kao što su Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Bill Gates ili Larry Page nudi samo polovični dio priče, ako i toliko. Oni su krema, oni brišu sve one neuspješne pokušaje u Silicijskoj dolini, o kojima ništa ne znamo. No, to ne znači da neuspjeh ne postoji. Ne, on je sastavni dio svakog uspjeha, a brojke kažu da u velikoj većini poduzetnici sazriju s 45 godina, nakon što steknu minimalno tri godine iskustva u određenom polju od svog interes ili stučnosti...

Još iz kategorije

Otvorene prijave za program Social Impact Award Hrvatska

Otvorene prijave za program Social Impact Award Hrvatska

13.03.2019. komentiraj

ACT Grupa je u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER javnosti predstavila program Social Impact Award Hrvatska i otvorila prijave za sudjelovanje. Social Impact Award program pokrenut je 2009. godine od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Zakladom Erste i Vienna University of Economics and Business. Fokus ovog programa je na mladima od 14-30 godina starosti koji su voljni pridonijeti radu na društvenoj promjeni i biti dio razvoja društvenog poduzetništva u svijetu. Program se danas provodi u više od 20 zemalja Europe, Azije i Afrike te obuhvaća više od 8.000 studenata i mladih godišnje.

Schneider Electric pokrenuo natjecanje Go Green in the City 2019.

Schneider Electric pokrenuo natjecanje Go Green in the City 2019.

04.03.2019. komentiraj

Schneider Electric pokrenuo je Go Green in the City 2019., godišnje globalno natjecanje za studente s ciljem pronalaženja smjelih zamisli i inovativnih rješenja za pametnije, energetski učinkovitije i održive gradove.

5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji

5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji

26.02.2019. komentiraj

Prezentacijske vještine nešto su što treba usavršiti i vježbati konstantno. Neki se rađaju komunikativniji, s više karizme i talenta, ali nitko ne može bez vježbe stići do savršenstva, situacije u kojoj ih se sluša od prve do posljednje riječi. Ukoliko želite biti takav, imati pozornost cijele prostorije, tad u nastavku teksta dobro pročitajte pet koraka o načinima prezentiranja koji će vam osigurati pažnju.