Proširite i gradite poslovne veze na LinkedInu

Proširite i gradite poslovne veze na LinkedInu
Antonio Jularić

Nemojte misliti kako ste na LinkedInu samo zato jer su tamo „svi poslovni ljudi“ pa eto budem i ja otvorio/la profil. To je pogrešno razmišljanje, a nažalost, vrlo često u hrvatskim poslovnim krugovima. Korisnici nisu svjesni koje im sve šanse LinkedIn pruža u smislu da upoznaju nove ljude, izgrade nove odnose, prošire poslovne kontakte i slično.

No, idemo se zadržati na ova dva zadnja termina - proširiti i izgraditi poslovne kontakte. Kao prvo, morate imati ozbiljan profil koji točno pokazuje koje ste škole završili, gdje ste studirali, imate li neki certifikat, pohađate li stručne seminare i slično. Samo nemojte lagati, molimo vas... LinkedIn nije Facebook ili Twitter gdje ima svega i svačega, nego ozbiljna društvena poslovna mreža. Zato budite iskreni i dosljedni.

Stavite najljepšu profilnu sliku koju imate, to vam je dozvoljeno, neka bude i 20 godina mlađa, neće nitko zamjeriti. Idemo dalje...vaše poslovno iskustvo. Detaljno i precizno navedite gdje ste sve radili, koje ste poslove obavljali i tražite od kolega da vam napišu neke preporuke. Što više preporuka to bolje.

Sada kada imate ispunjene osnovne podatke bilo bi dobro da potražite kolege koji su u vašoj struci, koji rade slične poslove kao i vi, povežite se sa onima koji su  na visokim pozicijama, počnite objavljivati razne zanimljive postove, komentirajte članke i slično. Budite aktivni na LinkedInu umjesto da pišete po Facebooku i Twitteru.

Vjerujte, isplatiti će vam se. Najveća greška je kada ljudi ostave svoj profil na LinkedInu da miruje, da je „mrtav“. To je velika greška jer se nikada ne zna kada će vam se ukazati prilika. Autor ovog teksta svjedok je kako je njegova sestrična našla posao u Beču preko LinkedIna. Da, može se... samo treba biti uporan... i biti na LinkedInu... aktivan.