Poslovna inteligencija i analitika

Poslovna inteligencija i analitika

Foto: DepositPhotos

Pojam Business Intelligence (BI), koji je podosta nespretno prevoditi na hrvatski jezik, ali polako se uvriježio kao „poslovna inteligencija“, sve se češće susreće prilikom spominjanja prikupljanja, analize i baratanja većom količinom podataka. S obzirom da je podataka više nego ikad, a načina na koji ih se može analizirati nedovoljno, jasno da se na horizontu pojavilo nešto novo i korisno.

Dakle, BI je evoluirala iz sustava za podršku odlučivanju koji se je koristio u američkim tvrtkama šezdesetih godina 20. stoljeća. Sami pojam prvi put je spomenuo Howard Dresdner 1989. kako bi kategorizirao koncepte i metode koji pomažu u lakšem donošenju poslovnih odluka. Nije tad sigurno zamišljao svijet u kojem se barata milijardama informacija na jednom mjestu, ali znao je da prikupljene informacije treba pomno analizirati.

U samoj kraćoj definiciji, BI je skup metodologija i koncepata za prikupljanje, analizu i distribuciju informacija uz pomoć različitih softverskih alata, jedna od tehnika poslovnog izvještavanja, koja omogućuje pronalaženje informacija potrebnih za lakše i točnije donošenje poslovnih odluka. Neke od metoda poslovne inteligencije uključuju "rudarenje podataka" (eng., data mining), skladištenje podataka (eng., data warehousing) i OLAP (Online Analytical Processing) mrežnu analitičku obradu podataka.

Sustav BI je takav sustav koji pohranjuje informacije i znanje o konkurenciji, kupcima, dobavljačima i procesima neke organizacije. On omogućava poslovno pregovaranje i brojčano argumentirani nastup prema kupcima i poslovnim partnerima, kvalitetno operativno planiranje, praćenje ponašanja naše konkurencije, promatranje pojedinih tržišnih segmenata, te predviđanje budućih pojava. Isto tako, kroz sustav poslovne inteligencije bolje razumijemo kupce i poslovne partnere, te prepoznajemo što ih potiče na određeno ponašanje.

Takvi sustavi se intenzivno počinju razvijati kada su poduzeća automatizirala svoje poslovne procese, odnosno implementirala različite transakcijske sustave, koji su se vrlo brzo pokazali kao generatori velikih količina podataka. Sa čisto tehničke strane, poslovna inteligencija je proces unutar kojeg se sirovi podaci oblikuju u strukturno i vizualno prihvatljive informacije. Takve informacije se zatim analiziraju, eventualno interpretiraju putem trendova i ključnih pokazatelja poslovanja (eng., Key Performance Indicators - KPI), i u toj formi koriste u procesu odlučivanja.

Poslovna inteligencija unapređuje tradicionalan način izvještavanja karakteristikama kao interaktivnost (kada tijekom analize nailazimo na nova pitanja, tada gotovo trenutno možemo dobiti odgovor manipulacijom podacima), hijerarhijska organizacija (pruža nam zbirni pregled podataka na najvišoj razini, ali nam omogućuje i detaljan pregled kada je to potrebno) i multidimenzionalnost (skupljene podatke analiziramo kroz različite poglede kreiranjem i korištenjem multidimenzionalnih BI kocki).

Još iz kategorije

Kuda idu tvrtke, što nas čeka u budućnosti

Kuda idu tvrtke, što nas čeka u budućnosti

18.10.2019. komentiraj

U kongresnom hotelu Well u Tuhelju 24. i 25. listopada 2019. održat će se prva konferencija na temu organizacijske kulture pod nazivom COMELEON koja će okupiti međunarodne i domaće stručnjake na temu kompleksnosti, organizacije budućnosti i agilnosti.

Jedni od drugih mogu mnogo naučiti u digitalnoj transformaciji

Jedni od drugih mogu mnogo naučiti u digitalnoj transformaciji

17.10.2019. komentiraj

PwC-ovo globalno istraživanje o FinTech-u za 2019. godinu obuhvatilo je više od 500 rukovoditelja iz sektora financijskih usluga (FS) i tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) diljem svijeta kako bi se utvrdilo koji čimbenici će odlučiti tko su pobjednici, a tko gubitnici utrke za razvoj i ostvarenje koristi od poslovnih modela temeljenih na FinTech-u.

Otvoren laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici

Otvoren laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici

16.10.2019. komentiraj

Na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZ) svečano je otvoren novi zajednički Laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici kojim Ericsson Nikola Tesla i FPZ nastavljaju uspješnu dugogodišnju znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju. Događanju na fakultetu koji ove godine slavi 35. godišnjicu postojanja, uz podpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića, prisustvovao je i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga te tim vodećih stučnjaka za ovo područje iz Ericssona Nikole Tesle.