Poslovna inteligencija i analitika

Poslovna inteligencija i analitika

Foto: DepositPhotos

Pojam Business Intelligence (BI), koji je podosta nespretno prevoditi na hrvatski jezik, ali polako se uvriježio kao „poslovna inteligencija“, sve se češće susreće prilikom spominjanja prikupljanja, analize i baratanja većom količinom podataka. S obzirom da je podataka više nego ikad, a načina na koji ih se može analizirati nedovoljno, jasno da se na horizontu pojavilo nešto novo i korisno.

Dakle, BI je evoluirala iz sustava za podršku odlučivanju koji se je koristio u američkim tvrtkama šezdesetih godina 20. stoljeća. Sami pojam prvi put je spomenuo Howard Dresdner 1989. kako bi kategorizirao koncepte i metode koji pomažu u lakšem donošenju poslovnih odluka. Nije tad sigurno zamišljao svijet u kojem se barata milijardama informacija na jednom mjestu, ali znao je da prikupljene informacije treba pomno analizirati.

U samoj kraćoj definiciji, BI je skup metodologija i koncepata za prikupljanje, analizu i distribuciju informacija uz pomoć različitih softverskih alata, jedna od tehnika poslovnog izvještavanja, koja omogućuje pronalaženje informacija potrebnih za lakše i točnije donošenje poslovnih odluka. Neke od metoda poslovne inteligencije uključuju "rudarenje podataka" (eng., data mining), skladištenje podataka (eng., data warehousing) i OLAP (Online Analytical Processing) mrežnu analitičku obradu podataka.

Sustav BI je takav sustav koji pohranjuje informacije i znanje o konkurenciji, kupcima, dobavljačima i procesima neke organizacije. On omogućava poslovno pregovaranje i brojčano argumentirani nastup prema kupcima i poslovnim partnerima, kvalitetno operativno planiranje, praćenje ponašanja naše konkurencije, promatranje pojedinih tržišnih segmenata, te predviđanje budućih pojava. Isto tako, kroz sustav poslovne inteligencije bolje razumijemo kupce i poslovne partnere, te prepoznajemo što ih potiče na određeno ponašanje.

Takvi sustavi se intenzivno počinju razvijati kada su poduzeća automatizirala svoje poslovne procese, odnosno implementirala različite transakcijske sustave, koji su se vrlo brzo pokazali kao generatori velikih količina podataka. Sa čisto tehničke strane, poslovna inteligencija je proces unutar kojeg se sirovi podaci oblikuju u strukturno i vizualno prihvatljive informacije. Takve informacije se zatim analiziraju, eventualno interpretiraju putem trendova i ključnih pokazatelja poslovanja (eng., Key Performance Indicators - KPI), i u toj formi koriste u procesu odlučivanja.

Poslovna inteligencija unapređuje tradicionalan način izvještavanja karakteristikama kao interaktivnost (kada tijekom analize nailazimo na nova pitanja, tada gotovo trenutno možemo dobiti odgovor manipulacijom podacima), hijerarhijska organizacija (pruža nam zbirni pregled podataka na najvišoj razini, ali nam omogućuje i detaljan pregled kada je to potrebno) i multidimenzionalnost (skupljene podatke analiziramo kroz različite poglede kreiranjem i korištenjem multidimenzionalnih BI kocki).

Još iz kategorije

Kupci na prvom mjestu

Kupci na prvom mjestu

16.06.2019. komentiraj

U studenom ove godine održat će se 10. konferencija SUPERPRODAVAČ te se dodijeliti nagrade najboljima, B2B Superprodavač godine, o čemu smo razgovarali sa Sandrom Mihelčić koja je i pokrenula ovu nagradu i konferenciju.

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

12.06.2019. komentiraj

Dolaskom ljetnih vrućina bliži se i kratka stanka po pitanju raznih događaja iz ICT svijeta. Nakon godišnjih odmora, u rujnu slijedi novi val zanimljivih konferencija i srodnih događanja, a među njima se ističe Weekend Media Festival. Ovogodišnje izdanje WMF-a održat će od 19. do 22. rujna u Rovinju.

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

11.06.2019. komentiraj

Nedostatak koncentracije na poslu česta je pojava i pojavljuje se iz vrlo jednostavnih razloga, koji se mogu riješiti bez previše stresa te na taj način zapravo poboljšati produktivnost. Stoga, nastavku ovog teksta donijet ćemo pet najčešćih razloga za dekoncentraciju i kako ih se riješiti.