Open space uredi ubijaju produktivnost

Kada pomislimo na open space urede, odnosno urede s velikim otvorenim prostorom, odmah nam pada na pamet gomila ljudi na jednom mjestu, zvonjava telefona, konstantna buka i pitanje koje nam se nameće - koliko se uopće kvalitetno može raditi u takvom okruženju? Takvi moderni uredi su dizajnirani s ciljem da promoviraju brže cirkuliranje ideja, bolju suradnju među djelatnicima te međusobno pomaganje u poslu. Osnovna zamisao kod ovakve vrste ureda jest da su djelatnici u takvom okružju učinkovitiji. No, da li je to zaista tako?

Open space uredi u nekim slučajevima mogu potaknuti suradnju, no pitanje je doprinose li oni uvijek većoj produktivnosti. Istraživanja pokazuju da djelatnici koji rade u takvim prostorima češće obolijevaju, da su manje motivirani, da se teže koncentriraju na posao i da su manje zadovoljni poslom te da osjećaju da im nedostaje privatnosti. Osim toga osjećaju da su pod povećanim stresom, međusobni odnosi su im još lošiji, a osjećaju da su i manje produktivni. Open space uredi potiču razgovore, ali su ti razgovori površni i kratko traju jer su radnici svjesni da ih drugi zaposlenici oko njih slušaju.

Buka u prostoru je jedna od glavnih zamjerki zaposlenika, a istraživanja pokazuju da konstantni žamor zapravo može potkopati koncentraciju i motivaciju za rad. Osim toga, djelatnici koji rade u takvim uvjetima se vrlo često žale da nemaju dovoljno privatnosti. Postoje trenuci u kojima nam je dijeljenje ideja i informacija potrebno, ali nam je isto tako potrebno i vrijeme kada trebamo mir kako bismo se koncentrirali na posao - a mira u takvom okruženju manjka.

Ono što također dolazi s nedostatkom privatnosti u otvorenom uredu je nemogućnost „sakrivanja“ onoga što radite na računalu. Zaposlenici imaju neprestani osjećaj da im netko „viri“ i gleda što rade. Vaš posao postaje svačiji posao - i obrnuto.URL članka Open space uredi ubijaju produktivnost