Koji su trenutno vrući, a koji hladni trendovi u IT edukaciji

Svijet informatičkih tehnologija konstantno se mijenja i potrebno je biti u toku kako situacija ne bi postala neprepoznatljiva. Zato, uvijek je bitno znati što je u trendu, a što više nije. Na taj način lakše se postaviti i to se ne odnosi samo na poslodavce već i zaposlenike. Stoga, donosimo sedam trendova i sedam onih koji to više nisu pa ih polako treba odbacivati.

1. Trend: Učenje na licu mjesta; Nije trend: Tradicionalna testiranja

Moderno doba donijelo je i ubrzane procese, a oni sugeriraju da zaposlenici uče dok god rade i to kroz posao. Stvari se konstantno mijenjaju i ukoliko novi zaposlenik pokaže zavidne sposobnosti u novoj okolini, na licu mjesta, snalazit će se odlično i s novim tehnologijama ili promjenama u samom načinu obavljanja posla. Usput, dok se uči, potencijalni zaposlenik radi, tako da nema zastoja.

Sukladno tome, iz trenda ispadaju tradicionalna testiranja, koja oduzimaju vrijeme i nisu jasan pokazatelj onoga što zaposlenik može ili ne može. Također, testiranja ne doprinose poslu, služe kao temelj da bi se krenulo obaviti posao, što oduzima resurse.

2. Trend: Personalizirani trening; Nije trend: Linearni trening

Ukoliko nadležna osoba postavi posebnu vrstu treninga za zaposlenika i liši ga učenja nepotrebnih stvari i područja, tad se može mnogo postići uz manje potrošenog vremena.

Istovremeno, linearni trening uči ponavljanju, a to u tehnološkoj industriji nije dobro jer potrebno je često i improvizirati. Uz to, gubi se previše vremena u klasičnom učenju svega, pa i onoga što potencijalnom zaposleniku ne treba.

3. Trend: Usvajanje osnova; Nije trend: Fokusiranje isključivo na vještine

Najčešće nije bitno usvajati nove tehnologije nego koncepte koje svi znaju. Na taj način kompletno okruženje ide prema naprijed, bez zastoja. Zato je bitno znati osnove u samom radu, koliko god se činile apsurdne ili banalne.

To znači da se na taj način dobiva svestrani zaposlenik, što sugerira da nije potrebno usvajati isključivo vještine iz svog područja, a da "rupe" popunjava netko drugi. Gubi se vrijeme bez ikakve potrebe.

4. Trend: Hibridno učenje; Nije trend: Učenje u posebnom prostoru

Neki ljudi bolje uče u virtualnom prostoru, kad mogu gledati što im je rečeno online i istraživati, a neki bolje kad je osoba koja ih uči ispred njih. Najbolje je miješati jedno i drugo, napraviti svojevrsni hibrid koncepta.

Samim time, forsirati učenje oči u oči nema smisla, gubi se vrijeme i ne izvlači se maksimum iz sviju.

5. Trend: Konstantno učenje; Nije trend: Godišnji seminari

Kao što je rečeno, IT se mijenja iz dana u dan, zbog čega treba učiti svakodnevno, to je najbolje rješenje za održati naprednu organizaciju, ali i uspješnu organizaciju.

Upravo zato je besmisleno jednom godišnje gledati što se događa pa ovlaš usvajati promjene i novitete.

6. Trend: Paziti na najbolje; Nije trend: Teorija bez prakse

Mladi zaposlenici željni učenja često svojevoljno prate ono što im u tom trenutku nije posao i to treba poticati, takve treba zadržati jer je to praktičniji način nego dovoditi nove ljude, koji se tek moraju upoznati s radnom okolinom.

Također, učenje mora biti istovremeno teorija i praksa, ali trenutno je prečest slučaj da se radi na teoriji, a praksu se pritom zapostavi.

7. Trend: Strojno učenje i umjetna inteligencija; Nije trend: Virtualna i proširena stvarnost

Ovo ne treba posebno objašnjavati, u svijetu su strojno učenje i umjetna inteligencija u velikom uzletu, dok su virtualna i proširena stvarnost ipak ostali kratkih rukava. Dakle, pametnije je ulagati i učiti ono što je aktualnije i profitabilnije.URL članka Koji su trenutno vrući, a koji hladni trendovi u IT edukaciji