Kako pročitati osobu kao profesionalac?

Ljudsko ponašanje nešto je čime se ljudi bave tisuće godina. Želja im je znati prepoznati drugu osobu već na temelju znakova koje nesvjesno daje, riječi koje ne “odvagne” i ponašanja koje iskazuje u određenim situacijama. No, tako nešto jedva znaju i profesionalci, kako će tek “obična” osoba.

Naravno, postoje sugestije, savjeti i određeni načini kako "pročitati" osobu barem na nekoj površnoj razini, koja itekako pomaže ukoliko ste poslodavac i tražite idealnog zaposlenika. Ili ste u potrazi za poslom pa pokušavate pronaći najbolji način na koji bi se predstavili poslodavcu, kroz ono što "pročitate" na njemu ili njoj.

Primjerice, Thomas Edison bio je genijalac u tom smislu. Imao je svojih mana i na ovim prostorima ga se ne simpatizira zbog poteza oko Nikole Tesle, ali kad se radi o poslovanju, tu je bio bez premca u svoje doba. A i kasnije, svakako... Naime, on je stalno pokušavao biti lukav, pa je jednom prilikom kandidatima za poziciju asistenta koji bi radio na istraživanjima raznih vrsta ponudio zdjelu juhe.

Da, zdjelu juhe na razgovoru za posao. Tražio ih je da po svom osobnom nahođenju u nju stave sol ili papar, bez da je prvotno kušaju. Htio je da pogledaju juhu i sami procijene što bi trebalo staviti u juhu. Oni koji su to učinili, automatski su diskvalificirani. Edison je znao da će osoba koju traži odbiti "na blef" koristiti sol ili papar ako ima priliku prije istražiti o čemu se radi. Takve je trebao, takve je dobio i zato je bio uspješan.

Eskcentrici postoje i danas, ali u većini slučajeva konkretni potezi primjenjuju se za konkretne situacije. Ukoliko vam je bitno o kakvoj se osobi radi, pitajte je da opiše troje kolega s kojima radi i dobro ih poznaje. Ako opis ide u pozitivnom smjeru, tad se radi o pozitivnoj osobi, ako ide u negativnom, o negativnoj itd. Kako netko opisuje druge, prikazuje sebe. Naime, to je zato jer ih vidi svojim očima.

I to je taj mali trik. Iskoristite ga. Samo zatražite od osobe da opiše neku situaciju, neku osobu ili neku kompaniju. Način na koji to čini, pokazat će vam sjedi li ispred vas netko pozitivan, zabavan, negativan, depresivan...URL članka Kako pročitati osobu kao profesionalac?