Kako prezentirati kao profesionalac

Kako prezentirati kao profesionalac

Foto: Shutterstock

Prezentacijske vještine nešto su što treba usavršiti i vježbati konstantno. Neki se rađaju komunikativniji, s više karizme i talenta, ali nitko ne može bez vježbe stići do savršenstva, situacije u kojoj ih se sluša od prve do posljednje riječi.

Ukoliko želite biti takav, imati pozornost cijele prostorije, tad u nastavku teksta dobro pročitajte pet koraka o načinima prezentiranja koji će vam osigurati prezentaciju za pamćenje. Ili, ako ne to, barem prezentaciju koju će svi prisutni doživjeti, saslušati i imati mišljenje o njoj.

1. Osigurajte pažnju publike

Većina prezentacija započinje "igrom na sigurno". Opisuje se povijest kompanije i njenog osnivala te fotografije njenog sjedišta... To je dosadno i predvidljivo. Razmislite, prezentacijom nešto želite prodati, bilo da se radi o proizvodu ili nekoj ideji. Kad inače to radite, sigurno ne počinjete pričom o sebi. Stoga, umjesto "igre na sigurno", izaberite za početak neki statistički podatak vezan uz samu prezentaciju, koji prikazuje ono što nudite kao iznimno potrebno i vrhunski. Nakon toga pitajte vašu publiku kakvi su dojmovi, što su posebno zapazili i što ih zanima. Neka se osjećaju uključenima.

2. Vježbajte, ali mudro

Steve Jobs bi prije svakog javnog nastupa vježbao, pazio bi na svaku riječ i gestu. To mu se isplatilo jer upamćen je kao jedan od najboljih govornika modernog doba. Čak je i Bill Gates znao reći da Jobs kao da je bacio čaroliju na publiku te je na taj način pridobio za sebe.

No, vježbati prije svake prezentacije na način da pazite što ćete reći ili kako se pomaknuti u datom trenutku, nema smisla. Kad je riječ o manjoj prezentaciji, uložite u nju manje vremena, kad je riječ o većoj, više. To je mudro.

3. Napravite show

Iako uvježbate prezentaciju do najmanjeg detalja, ostavite prostor za improvizaciju. I ne samo to, učinite nešto što će ljudi upamtiti. Primjerice, jedan govornik je prilikom objašnjavanja koliko ulja se potroši na Big Mac odlučio na pozornicu postaviti taj hamburger i potom je napunio tri i pol čaše za piće uljem. Prisutni su to zapamtili mnogo bolje no što bi neku tablicu sa statistikama.

4. Nemojte dopustiti da "slajdovi" govore umjesto vas

Zapamtite, vaši slajdovi su tu da pokazuju, a ne da pričaju. Drugim riječima, njihova je zadaća istaknuti vaše najvažnije točke na vizualan i zanimljiv način. Zato preskočite duge odlomke i koristite zaglavlja, umetke i najviše od svega koristite slike. Nemojte pisati da je broj vaših korisnika prvotno narastao sa 100 na 210, a potom na 350 korisnika. Umjesto toga napravite graf. Dodavanje vizualne strukture vašim slajdovima može osigurati da oči publike budu usredotočene na prave stvari, bez dodavanja previše teksta. I pričajte, neka vaš govor i vaše geste budu ono što se postavlja u prvi plan, a sve ostalo samo "ispomoć".

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.