Kako prezentirati kao profesionalac

Kako prezentirati kao profesionalac

Foto: Shutterstock

Prezentacijske vještine nešto su što treba usavršiti i vježbati konstantno. Neki se rađaju komunikativniji, s više karizme i talenta, ali nitko ne može bez vježbe stići do savršenstva, situacije u kojoj ih se sluša od prve do posljednje riječi.

Ukoliko želite biti takav, imati pozornost cijele prostorije, tad u nastavku teksta dobro pročitajte pet koraka o načinima prezentiranja koji će vam osigurati prezentaciju za pamćenje. Ili, ako ne to, barem prezentaciju koju će svi prisutni doživjeti, saslušati i imati mišljenje o njoj.

1. Osigurajte pažnju publike

Većina prezentacija započinje "igrom na sigurno". Opisuje se povijest kompanije i njenog osnivala te fotografije njenog sjedišta... To je dosadno i predvidljivo. Razmislite, prezentacijom nešto želite prodati, bilo da se radi o proizvodu ili nekoj ideji. Kad inače to radite, sigurno ne počinjete pričom o sebi. Stoga, umjesto "igre na sigurno", izaberite za početak neki statistički podatak vezan uz samu prezentaciju, koji prikazuje ono što nudite kao iznimno potrebno i vrhunski. Nakon toga pitajte vašu publiku kakvi su dojmovi, što su posebno zapazili i što ih zanima. Neka se osjećaju uključenima.

2. Vježbajte, ali mudro

Steve Jobs bi prije svakog javnog nastupa vježbao, pazio bi na svaku riječ i gestu. To mu se isplatilo jer upamćen je kao jedan od najboljih govornika modernog doba. Čak je i Bill Gates znao reći da Jobs kao da je bacio čaroliju na publiku te je na taj način pridobio za sebe.

No, vježbati prije svake prezentacije na način da pazite što ćete reći ili kako se pomaknuti u datom trenutku, nema smisla. Kad je riječ o manjoj prezentaciji, uložite u nju manje vremena, kad je riječ o većoj, više. To je mudro.

3. Napravite show

Iako uvježbate prezentaciju do najmanjeg detalja, ostavite prostor za improvizaciju. I ne samo to, učinite nešto što će ljudi upamtiti. Primjerice, jedan govornik je prilikom objašnjavanja koliko ulja se potroši na Big Mac odlučio na pozornicu postaviti taj hamburger i potom je napunio tri i pol čaše za piće uljem. Prisutni su to zapamtili mnogo bolje no što bi neku tablicu sa statistikama.

4. Nemojte dopustiti da "slajdovi" govore umjesto vas

Zapamtite, vaši slajdovi su tu da pokazuju, a ne da pričaju. Drugim riječima, njihova je zadaća istaknuti vaše najvažnije točke na vizualan i zanimljiv način. Zato preskočite duge odlomke i koristite zaglavlja, umetke i najviše od svega koristite slike. Nemojte pisati da je broj vaših korisnika prvotno narastao sa 100 na 210, a potom na 350 korisnika. Umjesto toga napravite graf. Dodavanje vizualne strukture vašim slajdovima može osigurati da oči publike budu usredotočene na prave stvari, bez dodavanja previše teksta. I pričajte, neka vaš govor i vaše geste budu ono što se postavlja u prvi plan, a sve ostalo samo "ispomoć".

Još iz kategorije

Rad na daljinu u 3 koraka

Rad na daljinu u 3 koraka

04.04.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa čini svoje i organizacije su se morale prilagoditi kako god znaju, što podrazumijeva rad od kuće za sve one koji to mogu. U tehnološkom sektoru rijetki ne mogu, barem u teoriji, no u praksi postoje određeni problemi jer organizacije nisu unaprijed postavile temelje za rad na daljinu.

Novi direktor korporativnih komunikacija HT-a Igor Vukasović

Novi direktor korporativnih komunikacija HT-a Igor Vukasović

01.04.2020. komentiraj

Dosadašnji direktor korporativnih komunikacija Addiko banke dolazi u najjači domaći telekom Hrvatski Telekom na mjesto direktora korporativnih komunikacija. Iz HT-a je otišla dosadašnja direktorica korporativnih komunikacija Nina Išek Međugorac. Igor Vukasović od 1. travnja preuzima funkciju direktora Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma u sklopu koje će biti odgovoran za internu i eksternu komunikaciju vodeće telekomunikacijske kompanije u Hrvatskoj.

Veritas proglašen liderom temeljem Gartnerovog Peer Insights izbora samih korisnika

Veritas proglašen liderom temeljem Gartnerovog Peer Insights izbora samih korisnika

28.03.2020. komentiraj

Tvrtka Veritas Technologies u veljaču je proglašena liderom u Gartnerovom Peer Insights istraživanju među korisnicima na području rješenja za stvaranje sigurnosnih kopija podatkovnih centara i povrat podataka. Gartner definira ovu kategoriju rješenja izradu sigurnosnih kopija i povrat podataka u podatkovnim centrima kao rješenja koja omogućavaju backup u većim i vrlo velikim poslovnim okruženjima. Ovo priznanje zasniva se na povratnim informacijama od krajnjih korisnika, profesionalaca koji imaju iskustva s kupovinom, implementacijom i korištenjem proizvoda ili usluge.